Kiderült, melyik városban állnak a legtöbbet a dugóban az autósok

MTI

2023.02.18. 11:03

Közlekedési felmérést végeztek 56 ország 389 nagyvárosában.

Brüsszel a világ 14. és Európa 7. legrosszabb közlekedési renddel rendelkező városa, ahol egyre többet kényszerülnek dugóban állni az autósok a belga főváros tavaly bevezetett új, forgalomcsökkentést hivatott közlekedési szabályozása miatt - közölte a The Brussels Times című angol nyelvű belga hírportál a TomTom nevű autós navigációs rendszereket gyártó holland cég éves felméréseinek adataira hivetkozva.

A most közzétett felmérésében a holland cég termékeit használó autósoktól automatikusan érkező forgalmi információkat összesítette 56 ország 389 nagyvárosában, a cég a 2022-ben mért átlagos menetidők alapján állította össze rangsorát.

A beszámoló szerint a 800 ezer lakos feletti nagyvárosok forgalmát vizsgáló felmérés szerint tavaly átlagosan 25 perc 30 másodperc kellett ahhoz, hogy egy autós 10 kilométert megtegyen a belga fővárosban. Ez a menetidő 50 másodperces növekedését jelenti a 2021-es adatokhoz képest, és csaknem 11 perccel több, mint Antwerpenben (14 perc és 40 másodperc), Belgium második legzsúfoltabb városában.

A belga hírportál kitért arra is, hogy a forgalmi dugókban elpazarolt idő mennyisége jelentős, a brüsszeli autósok tavaly csaknem négy teljes napot (91 órát) töltöttek dugóban állva. A belga vállalatok szövetsége által nemrégiben közzétett adatok szerint Belgium 4,8 milliárd eurót veszített gazdasági teljesítményéből tavaly a forgalmi dugók miatt. A TomTom tanulmánya szerint egy átlagos brüsszeli autós 202 kilogramm szén-dioxidot bocsátott ki 2022-ben a dudóbeli várakozások ideje alatt - emlékeztettek.

A TomTom felmérése Londont jelölte meg a világ legrosszabb forgalmával rendelkező városnak, ahol 36 perc és 20 másodperc alatt lehet megtenni 10 kilométert. Második az indiai Bengaluru, ahol ugyanezen táv megtételéhez 29 perc 10 másodperc volt szükséges. A felmérés szerint Dublin a világ harmadik legzsúfoltabb városa volt tavaly, ahol 28 perc és 30 másodperc kellett a 10 kilométeres táv autós megtételéhez.

A rangsorolt városok közül a hollandiai Almere volt a legkevésbé zsúfolt, ahol a 10 kilométer megtételéhez 8 perc és 20 másodperc kellett az autósoknak tavaly.

A jelentésből kiderült az is, hogy a 2021-es adatokhoz képest tavaly 20 másodperccel kevesebb, 21 perc 40 másodpercre volt szükség Budapesten 10 kilométer megételéhez autóval.

.