Az EU fokozni kívánja a tengerek használatának biztonságát

MTI

2023.03.10. 21:07

A biztonsági fenyegetések a tengereken is megsokszorozódtak.

Az Európai Bizottság stratégiát és cselekvési tervet mutatott be a tengerek békés használatának biztosítására és a tengereken jelentkező fenyegetésekkel szembeni védelem érdekében - közölte a brüsszeli testület pénteken.

Közleményében az Európai Bizottság kijelentette: a tengereknek biztonságosnak kell lenniük, ugyanis a világkereskedelem több mint 80 százaléka tengeri úton bonyolódik, és a világ kőolaj- és földgázkészletének mintegy kétharmadát vagy a tengeren termelik ki, vagy tengeri úton szállítják. A globális adatáramlás akár 99 százaléka a tenger alatti kábeleken keresztül történik - írták.

A testület arra hívta fel a figyelmet, hogy a biztonsági fenyegetések a tengereken is megsokszorozódtak. A régóta fennálló illegális tevékenységek, például a kalózkodás, a tengeren elkövetett fegyveres rablások, a migránscsempészés és az emberkereskedelem, a fegyver- és kábítószer-kereskedelem, valamint a terrorizmus továbbra is kihívást jelent. Az új és változó fenyegetések mellett azonban a fokozódó geopolitikai versennyel, az éghajlatváltozással és a tengeri környezet romlásával, valamint a hibrid és kibertámadásokkal kapcsolatos kihívásokat is kezelni kell - emelték ki.

Az EU frissített tengeri védelmi stratégiájának és cselekvési tervének intézkedései közé tartozik az uniós szintű haditengerészeti gyakorlatok szervezése, a parti őrségek további műveleteinek kidolgozása az európai tengermedencékben, a tagállamok tengeri jelenlétek fokozása, valamint a védelmi ellenőrzések gyakoriságának növelése az uniós kikötőkben. A stratégia részét képezi az EU és a NATO közötti együttműködés elmélyítése, valamint az együttműködés fokozása valamennyi érintett nemzetközi partnerrel a szabályokon alapuló tengeri rend fenntartása érdekében, különös tekintettel az ENSZ Tengerjogi Egyezményére - írták.

Az intézkedések közé tartozik még a partmenti és a nyílttengeri járőrhajók felügyeleti szerepének, valamint a közös információmegosztási környezetnek (CISE) a megerősítése, ami azt kívánja biztosítani, hogy az érintett nemzeti és uniós hatóságok biztonságosan megoszthassák egymással az információkat. Az intézkedések továbbá rendszeres tengeri gyakorlatok végzését írják elő polgári és katonai szereplők bevonásával, a létfontosságú tengeri infrastruktúrák és hajók figyelemmel kísérése és védelme érdekében a fizikai és kiberfenyegetésekkel szemben, valamint a tengerben található, fel nem robbant hadianyag-maradványok és bombák felszámolására. Előírja továbbá a tengeri védelmi technológiákra vonatkozó közös követelmények kidolgozását, a vonatkozó oktatást és képzést a hibrid és kiberbiztonsági képesítések fejlesztésére.

Az Európai Bizottság közleményében végezetül felkérte a tagállamokat, hogy a hagyják jóvá és hajtsák végre a stratégiát.

.