Pénteken tartják az ökumenikus világimanapot

MTI

2023.03.02. 14:17

A tematikáját idén a tajvani keresztény nők készítették el.

Pénteken tartják országszerte az ökumenikus világimanapot, amelynek tematikáját idén a tajvani keresztény nők készítették el - közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára csütörtökön az MTI-vel.

Fischl Vilmos elmondta: az idei világimanap központi gondolata a Pál apostol Efezusiakhoz írt leveléből vett igeszakasz, "Hallottam az Úr Jézusba vetett hitetekről". A gondolat lényege a "meghallgatás és a Krisztusra figyelés".  

A MEÖT főtitkára kitért arra: a világimanapi mozgalom közössége vallja, hogy "az ima az Istenre és az egymásra való odafigyelésben gyökerezik."

Az igehallgatáson túl ebben az évben a tajvani nők osztják meg sorsukat: reményüket, félelmeiket, örömüket és bánatukat. Az istentiszteleti liturgia keretében olyan bátorító leveleket olvasnak fel, amelyeket azok az asszonyok kaptak meg, akik életük során szenvedtek vagy igazságtalanság érte őket. A levelekből fény derül ezeknek tajvani nőknek a hitbeli kitartására, arra, hogy a legnagyobb nehézségek közt is Istenre tudnak hagyatkozni. Példájuk vigasztalás és bátorítás lehet olyanok számára, akiknek a világ más pontján kell hasonló terheket cipelniük - tette hozzá Fischl Vilmos.

A résztvevők az Ökumenikus Tanács kiadványainak segítségével készülhetnek fel az eseményre, "és élhetik meg az imanapi liturgia tartalmának kiteljesedését" - mondta a főtitkár.

A felkészülést segítő anyagok megtalálhatók a meot.hu oldalon.

Az ökumenikus világimanapot 1870 óta tartják meg világszerte, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa idén 35. alkalommal szervezi meg.

.