Ha hasra hízik, lehet, hogy ez áll a hátterében

alon.hu

2023.04.09. 22:23

Ha hasra hízik, ez is állhat a hátterében.

A depresszió a testsúly növekedésével jár, de ez fordítva nem igaz: a kövérek nem lesznek gyakrabban depressziósok, mint karcsú társaik. Fiatal, egészséges nők és férfiak két évtizedes vizsgálatának eredményeiről számoltak be amerikai kutatók.

A nagy tudományos vizsgálatok gyakran adnak lehetőséget a kutatóknak olyan megfigyelésekre, melyek nem a tanulmány eredeti kérdéseivel foglalkoznak. A vizsgálatot azért szervezték, hogy tisztázzák: a koszorúér-betegség kockázata hogyan alakul fiatal, egészséges embereken.

Több ezer, 18-30 éves nőt és férfit kértek fel önkéntes együttműködésre. Részletes kérdőívek útján követték életvitelüket, táplálkozásukat, hangulatuk alakulását, ismételt vizsgálatokkal testsúlyuk és fizikai állapotuk változását.

A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorainak megfigyelése mellett a kutatóknak lehetősége volt azt is vizsgálni, hogy az esetleges depressziós hangulati változások és a testsúly között észlelhető-e valamilyen összefüggés.

A 4643 fő két évtizedes megfigyelése során egyértelműen kitűnt, hogy minél súlyosabb depresszióban szenved valaki, annál nagyobb mértékben és gyorsabban hízik. Az esetleges, már létező súlytöbblet viszont nem eredményeztett gyakoribb depressziót.

A depressziósok súlytöbblete elsősorban a hasi terület elhízását jelentette, vagyis a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából veszélyes kövérséget. Mivel a kortizon stresszhormon mind a depresszió, mind a hasi elhízás kialakulásában szerepet játszhat, a közlemény egyik szerzője föltételezte, hogy ez a hormonális hatás lehet a változások oka.

A vizsgálat azért is jelentős, mert kiderült a számos rizikóval járó kövérség elleni kezelések sorába mindenképpen érdemes felvenni a depresszió gyógyítását is.

.