A húsvéti kenyér és a húsvéti kalács áldozati étel, a bőséget, a jólétet és az életet jelképezi. A húsvéti kalács elkészítése egy kicsit nagyobb türelmet, illetve gondoskodást igényel, de ezért kárpótol minket a friss kalács semmivel össze nem hasonlítható illata és zamata. Megfelelő tárolással sokáig eláll és kitűnő kísérő a reggeli kávé mellé is. A kalács nem hiányozhat egyetlen ünnepi asztalról sem.
A kalács készítésekor amire oda kell figyelnünk:
Liszt: legyen laza (átszitálással fellazíthatjuk) és ne legyen kamra hideg (készítsük ki korábban, tegyük napos helyre, ha tudjuk).
Élesztő: Az élesztőt soha ne tegyük túl forró tejbe, mert elpusztulnak az élesztőgombák. 38-40 C fokos tej - a kezünknél alig picivel melegebb - az ideális.
Dagasztás: Az alapos, erőteljes dagasztás elengedhetetlen, mert különben lapos és tömör lehet a kalács.
Kelesztés: A kelesztés is meleg és főleg ne huzatos helyen történjen.
Sütés: Mindig előmelegített sütőbe tegyük a kalácsot sütni.
Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg átszitált, langyos liszt
- 3 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 4 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 kávéskanál só
- 1 citrom reszelt héja
- 2 db tojássárgája
- + 1 tojás a kalács kenéséhez
Húsvéti fonott kalács elkészítése:
- A fonott kalács tésztájához, 1-1,5 dl langyos tejben (a maradékra is szükség lesz) langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 2-3 evőkanál lisztet és kb. 10 percig langyos helyen letakarva pihentessük.
- Egy nagy keverőtálba tegyük bele az átszitált, langyos lisztet, a citrom reszelt héját, a sót, morzsoljuk bele a vajat továbbá adjuk hozzá az élesztős tejet valamint a 2 tojássárgáját is.
- Ha minden belekerült, kezdjük el összedolgozni, dagasztani, mindaddig, míg szép, sima fényes felületű nem lesz. (Itt lesz szükség valószínű a maradék tejre, ill. a lisztet se tegyük még el, mert lehet, hogy közben pótolni kell.) Ha összegyúrtuk, megdagasztottuk a tésztát, szórjuk meg pici liszttel, takarjuk le tiszta konyharuhával és langyos helyen kelesszük kb. fél óráig.
- Ha a 30 perc eltelt, dagasszuk át újra, majd ismételten kelesszük letakarva, langyos helyen.
- Ezt követően lisztezett deszkára borítsuk ki és osszuk három egyforma részre. Kb. 30 cm hosszú hengereket formáljunk minden egyes darabból, majd a 3 szálat, mint egy hajfonat fonjuk össze.
- Helyezzük egy előkészített (kikent, liszttel megszórt) tepsire. Kenjük meg tojással és ismételten tegyük langyos helyre és kelesszük ismételten fél óráig.
- A sütéshez, melegítsük elő a sütőt 170 fokosra és süssük 40 percig. (A sütő egyedi tulajdonságait vegye figyelembe!)
Jó étvágyat kívánunk húsvétvasárnap reggelén!