Itt a húsvét és még nem tudja mit süssön? Segítünk. Egy igazán ellenállhatatlan tortareceptet adunk most közre.
Igazi sajttorta málnaöntettel
Hozzávalók (8-10 szelet)
- 1 csomag zabkeksz ledarálva (Zabfalatok 215 g-os)
- 10 dkg olvasztott vaj
- 3 doboz (250 g-os) Mascarpone krémsajt
- 15-20 dkg porcukor (ízléstől függően lehet több is, ha valaki édesebben szereti)
- 1 citrom reszelt héja és ½ citrom leve
- 1 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- 2 egész tojás
- 3 tojássárgája
- 2 púpos tk étkezési keményítő
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180C-ra. (A tortasütő módot válasszuk.)
- A 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát belül béleljünk ki sütőpapírral, kívülről és alulról jól bugyoláljuk be több réteg alufóliába. Ez azért szükséges, mert a tortát vízfürdőben kell sütni és hogy a víz ne szivárogjon be a tortába.
- Először készítsük el az alapot. Az aprítógépben daráljuk le a kekszmorzsát, keverjük össze a 10 dkg olvasztott vajjal. A tortaformába nyomkodjuk bele a vajas kekszmorzsát. (Egy nedves kanál hátoldalával vagy egy pohár aljával.)
- Amíg készül a krém, tegyük ezt a hűtőbe.
- A szobahőmérsékletű krémsajtot (fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben lehetetlen csomómentesre keverni) keverjük ki a tejföllel, porcukorral, citromhéjjal és lével, tejszínnel és a keményítővel valamint a tojásokkal. A tojásokat érdemes előtte felverni.
- Vegyük ki a hűtőből a kekszalapot és öntsük rá a kész sajtkrémet. Helyezzük be a tortaformát egy mély tepsibe. A tepsibe öntsünk vizet, úgy, hogy kb. a feléig érjen fel.
- Kb. 45 percig kell sütni, de ekkor még „remegni” fog egy kicsit, de nem baj, mert a hűlés alatt is sül még tovább.
- Érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni, mert jót tesz neki, ha egy éjszakát még áll.
- Tálalhatjuk csokiöntettel vagy gyümölcsöntettel.
Hozzávalók a gyümölcsöntethez:
- 1 csomag mirelit málna/eper/áfonya vagy bármilyen friss bogyós gyümölcs, kb. 25 dkg
- 1 citrom leve és héja
- 15 dkg porcukor, ill. ízesíthetjük mézzel is
Gyümölcsöntet elkészítése:
Botmixerrel turmixoljuk össze a málnát, a citrom levét, a citrom héját valamint a porcukrot. Amikor a tortát szeleteljük, akkor díszítsük, ízesítsük szeleteket ezzel a gyümölcsöntettel.
Pár szemet tegyünk félre a díszítéshez.