Közeleg a húsvét, és bizony komoly fejtörést okoz, mit süssünk az ünnepekre. Néha csak egy ötlet kell. Ebben segítünk most.
Hókocka
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 cs. szalakáli
- 3 cl tej
- 3 ek. cukor
- 10 dkg margarin
- 1 tojás
A krém hozzávalói
- 2,5 dl tej
- 3 cs. vaníliás cukor
- 4 ek. liszt
- 20 dkg margarin
- 30 dkg porcukor
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- A lisztet a margarinnal és a cukorral keverjük össze. Adjunk hozzá az 1 tojást.
- A szalakálit pici tejben oldjuk fel és ezt is adjuk hozzá a tésztához.
- Gyúrjuk össze, úgy, hogy jól formálható tésztát kapjunk. Ha szükséges pici lisztet tehetünk hozzá.
- A tésztát osszuk 3 egyenlő részre. Nyújtsuk ki az első lapot és a sütő hátoldalán süssük meg, de arra ügyeljünk, hogy ne barnuljon meg. Néhány perc alatt megsül.
- Csúsztassuk ki egy másik a tepsibe vagy egy konyharuhára.
- Nyújtsuk ki és süssük meg a másik két lapot is. Szintén ügyeljünk arra, hogy nehogy megbarnuljanak, épp csak egy kis színt kapjanak.
Készítsük el a krémet
- A vaníliás cukorral forraljuk fel a 2,5 dl tejet. Keverjünk el benne 4 ek. lisztet. Lassú tűzön állandó kevergetés mellett sűrítsük be, majd hagyjuk kihűlni.
- A margarint keverjük habosra a porcukorral és kanalazzuk át a kihűlt tejes krémbe. Robotgéppel dolgozzuk össze a krémet.
- Közben a tésztalapok is kihűltek.
- Az első lapra kanalazzuk rá a krém felét és kenjük el egyenletesen. Helyezzük erre a krémes rétegre a következő tésztalapot.
- Tegyük rá a krém másik felét, majd erre kerül a 3. lap.
- 1 éjszakát állni hagyjuk.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
Képviselőfánk
Hozzávalók a tésztához
- 20 dkg liszt
- 5 db tojás
- 10 dkg margarin
- 1 dl víz
- csipetnyi só
Hozzávalók a tésztához
- 5 dl tej
- 15 dkg porcukor
- 4 db tojás
- 6 dkg liszt
- 2 cs. vaníliás cukor
2 dl tejszín
Elkészítés
- A vizet a margarinnal és a sóval keverjük össze, majd közepes lángon forraljuk fel.
- Ha már elolvadt a margarin és forr a víz, adjuk hozzá a lisztet, és mindaddig kevergetjük, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
- A tésztát tegyük át egy másik edénybe. Ha már kihűlt a tészta, dolgozzuk bele egyesével a tojásokat.
- Melegítsük elő a légkeveréses sütőt 200 fokosra.
- Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, majd töltsük habzsákba a tésztát. Nagyobb diónyi, kisebb tojásnyi méretű halmokat egymástól távol nyomjunk a sütőlemezre.
- Kb. 15 perc alatt megnőnek, megkérgesednek kivülről.
- Ezután állítsuk alacsonyabb hőfokra a sütőt (160 fokosra) majd süssük tovább további 15 percig, majd vegyük ki.
Készítsük el a vaníliakrémet
- A 4 tojás sárgáját keverjük ki 10 porcukorral, a 6 dkg liszttel és 1 dl tejjel.
- A maradék tejet vaniliáscukorral forraljuk fel.
- A tojásfehérjéből verjünk kemény habot a maradék porcukorral.
- A tojássárgás-lisztes keverékhez öntsük hozzá a felforralt vaníliás tejet. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be.
- Vigyázzunk, nehogy forrjon!
- Vegyük le a tűzhelyről és adagonként keverjük hozzá a fehérjékből felvert habot.
- Készítsük el a tejszínhabot.
A kihűlt fánkok tetejétt vágjuk le.
Először töltsük meg a vaniliás krémmel, tegyünk rá egy kis tejszínt, majd helyezzük vissza a fánktészta tetejét.
Porcukorral meghintve tálaljuk.