Sokat tehet adatai biztonsága védelmében - Ezekre figyeljen

alonmedia.hu

2023.04.15. 17:57

Többek között, erős jelszavakat használjon.

Nézze át adatvédelmi beállításait!

Időnként nézze át a különböző webes szolgáltatások és közösségi média fiókok biztonsági és adatvédelmi beállításait, mert általában rendszeresen frissítik, bővítik őket. A közösségi oldalakon állítsa be, hogy csak az ismerősei láthassák posztjait. Legyen saját maga moderátora! Csak olyan tartalmakat tegyen közzé és csak úgy szóljon hozzá mások posztjaihoz, hogy azok ne hozhassák kínos helyzetbe még az eredeti környezetből kiragadva sem.

Jelszavak

Erős és egyedi jelszavak használatával nagyban megnehezíheti, hogy illetéktelen személyek feltörjék fiókjait, és többek között a személyes vagy akár banki adataihoz hozzáférjen.

Kevesebb, mint 1 másodperc alatt feltörhető jelszavak például: 123456, 123456789 és picture1.

A jelszó hosszát illetően jó, ha tudja, hogy jelenleg 12 karakter felett ugrik egy nagyságrendet a feltöréshez szükséges idő. Minden fiókhoz más kódot adjon meg, és kerülje az Önhöz köthető szavak.

Ahol pedig lehet, használjon többfaktoros hitelesítést is, amely plusz védelmi réteget ad a fiókjai számára. Ez az extra réteg lehet egy ellenőrző kód, értesítés az okostelefonon vagy akár ujjlenyomatos azonosítás.

Alkalmazások

Érdemes időnként átnéznie az eszközein futó alkalmazásokat, és felülvizsgálni, hogy melyek azok, amiket már nem használ. Fontos, hogy a felesleges alkalmazásokat ne csak eltávolítsa az eszközről, hanem a hozzá tartozó felhasználói fiókot is törölje az applikációban!

Trükkös e-mailek

Adathalász támadásoknál a kiberbűnözők a netezők hiszékenységét próbálják kihasználni. Megkereshetik akár egy ismert, megbízhatónak tartott szolgáltató nevében (bankok, hivatalok, csomagküldő szolgálatok, közösségi média felületek), vagy valamilyen csalit, például pénz nyereményt vagy műszaki cikket kínálva. 

Mindig figyelmesen ellenőrizze, hogy az e-mail valóban az adott szolgáltatótól érkezett-e, illetve ellenőrizze azt is, hogy az üzenetben hivatkozott ügyfélkód helyes-e.

Védtelen eszközök

Sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat egy naprakész, modern vírusvédelmi szoftver használatával. Lehetőleg olyan programot válasszon, amelynek van adathalászat elleni funkciója is.

.