Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál - Megvan, ki kapja a Kristályglóbuszt

MTI

2023.05.07. 20:57

Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválját az idén június 30-a és július 8-a között rendezik meg.

Russell Crowe ausztrál színész és rendező Kristályglóbuszt kap életművéért az idei 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

A  nyugat-csehországi fesztivál rendezőbizottsága ezzel kívánja kifejezni elismerését Russel Crowe rendkívüli hozzájárulásáért a világ filmművészetéhez - közölték a rendezők Prágában.

Az Oscar- és Golden Globe-díjas sztár a fesztivál nyitónapján, június 30-án Indoor Garden Party nevű együttesével koncertet is ad Karlovy Varyban.

A fesztiválon ebből az alkalomból levetítik Peter Weir rendező Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán (Master and Commander: The Far Side of the World) című filmjét, amelyben Russell Crowe játszotta a főszerepet. A 2003-ban bemutatott alkotás két Oscar-díjat kapott és összesen tíz kategóriában jelölték a rangos díjra. A filmben Russell Crowe Aubrey kapitány szerepét alakította, amiért Golden Globe-jelölést is kapott.

Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválját az idén június 30-a és július 8-a között rendezik meg. A fesztivál részletes programját várhatóan május végén hozzák nyilvánosságra.

A filmfesztivál elnökének díját az idén Daniela Kolárová neves cseh színésznő kapja - jelentették be már korábban a rendezők.
Tavaly az 56. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Kristályglóbuszt Sadaf Foroughi iráni rendező Summer with Hope című kanadai-iráni koprodukcióban készült filmjének ítélték oda.

.