Európa Játékok - Biztos az olimpiai kvóta női öttusában, újabb negyeddöntős ökölvívásban

MTI

2023.06.28. 08:12

Összefoglaló.

A magyar csapat érem nélkül zárta a krakkói központú Európa Játékok keddi versenynapját, melyen ugyanakkor újabb párizsi olimpiai kvóta megszerzése vált biztossá azzal, hogy az elődöntőből magyar öttusázó, három is, döntőbe jutott a nők versenyében.

A sportág párizsi kvalifikációs kiírása szerint az Európa-bajnokságon - márpedig öttusában az Európa Játékok az Eb - nyolc párizsi helyet osztanak ki a nőknél és férfiaknál egyaránt, de nemzetenként csak egyet. A nők elődöntős csatározásai úgy alakultak, hogy nyolc ország, köztük Magyarország, versenyzői jutottak a 18-as fináléba, így biztos a kvótaszerzés, a kérdés csak az, hogy Gulyás Michelle, Barta Luca vagy Guzi Blanka szerzi-e meg.

A magyaroknak nem nagyon kellett izgulniuk, hogy lesz-e képviselőjük a döntőben, mivel az első elődöntős csoportban Barta végig biztos bejutó helyen állt, és a kombinált szám végén a negyedik helyen ért célba. A másik csoportban a hétfőn közepesen vívó Gulyás magabiztos versenyzéssel, a lövészettel megszakított futás végén a második helyen célba érve került fináléba, míg az egy nappal korábban rosszul vívó Guzi a kombinált számban nyújtott remeklésével, a tizenhatodikról a hatodik helyre felfutva biztosította helyét a döntőben.

A Tauron Arénában a férfi párbajtőrözők és női kardozók egyéni versenyeit rendezték, és némi meglepetésre a nyolc magyar közül Katona Renáta szerepelt a legjobban. A Vasas csapatban világbajnok versenyzője a csoportkörben még nem nyújtott extrát, három győzelemmel és két vereséggel jutott tovább, a főtáblán viszont német, majd azeri riválist felülmúlva bejutott a nyolc közé. A negyeddöntőben végül 15-9-re kikapott az olasz Eloisa Passarótól és hetedik lett. Csapattársai közül Pusztai Liza és Battai Sugár már a csoportkörből sem jutott tovább, Szűcs Luca pedig az első kieséses asszóját elbukta.  

A férfi párbajtőrözőknél Siklósi Gergely a 64, Andrásfi Tibor pedig a 32 között búcsúzott, míg Koch Máté és Nagy Dávid a nyolcaddöntőben "vérzett el", egyformán ráadástusos vereséggel.

Nowy Targban három magyar ökölvívó, Mezei Petra (50 kg), Nagy Tímea (75 kg) és Veres Roland (57 kg) volt érdekelt a keddi nyolcaddöntőkben, közülük Veres tudott nyerni. A korábbi kick-box világbajnok nagypehelysúlyú bokszoló jó teljesítménnyel győzött a német Murat Yildirim ellen. A 24 éves öklöző gyakorlatilag ütést is alig kapott a meccsen, de egy érthetetlen intés miatt egy pontot levontak tőle, így végül 2-1-es megosztott pontozással diadalmaskodott. Veres Roland ezzel bejutott a szerdai negyeddöntőbe és egy sikerre van az olimpiai kvótától.

Mezei Petra és Nagy Tímea nem járt sikerrel, előbbi szerb, utóbbi francia riválistól kapott ki simán.

A női triatlonosok normál távú versenyén két magyar volt érdekelt, közülük a húszéves Kropkó Márta az úszás után a harmadik, a kerékpározást követően a 19. volt, a célba pedig a 15. helyen ért be. Sárszegi Noémi a 48 fős mezőnyben a 31. pozícióban végzett.

A csoportkör második fordulójában lépett pályára mindkét, hétfőn egyformán sikerrel kezdő magyar tollaslabdázó Tarnówban, ahol Pytel Gergő a horvát Filip Spoljarecet egy szoros, majd egy sima szettel 2-0-ra legyőzte, ezzel pedig már biztosította helyét a nyolcaddöntőben. A nőknél Sándorházi Vivien nem bírt az EJ-ezüstérmes, hatodik kiemelt belga Lianne Tantól, aki 2-0-ra múlta őt felül.

.