Naponta több mint kilenc órát ülnek a németek

MTI

2023.08.16. 20:01

A sok ülés növeli a többi között a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések és még a daganatos betegségek kockázatát is.

Minden korábbinál több időt, naponta átlagosan bő kilenc órát töltenek ülve a németek egy hétfőn ismertetett felmérés szerint.

Az ERGO biztosítótáraság egészségbiztosítója (DKV) a kölni testnevelési egyetemmel (DSHS) hetedik alkalommal elvégzett kutatásában kimutatta, hogy a felnőtt német lakosság csupán 17 százaléka folytat a táplálkozástól a stresszkezelésig minden vizsgált dimenzióban teljesen egészségesnek minősülő életmódot. A nagy többség, 83 százalék életvitele valamilyen mértékben káros az egészségre.

A 2010 óta gyűjtött adatok alapján egy sor szempontból javul a helyzet, így például a legutóbbi, 2021-es vizsgálatban regisztrált 76 százalékról 85 százalékra emelkedett a nemdohányzók aránya, a csekély stresszterhelés alatt élők és a mindennapi stresszt sikeresen kezelők aránya pedig 40 százalékról 48 százalékra emelkedett.

Ugyanakkor tovább erősödik egy "aggasztó tendencia": a németek minden korábbinál több időt, munkanaponként átlagosan 554 percet, vagyis több mint kilenc órát töltenek ülve - emelték ki a kutatásról kiadott közleményben, hozzátéve, hogy a legfiatalabbak, a 18-29 év közöttiek ülnek a legtöbbet, munkanaponként átlagosan 621 percet, vagyis bő tíz órát.

A részletes adatok szerint a németek naponta átlagosan nagyjából egy órát töltenek ülve a közlekedésben. További csaknem 3,5 órát ülnek a munkahelyükön. A legtöbbet az otthonról dolgozók és a legmagasabb iskolai végzettségűek ülnek munka közben. A televízió előtt napi 1,75 órát, számítógép vagy táblagép előtt további 1,5 órát töltenek ülve a németek, további 1,75 órát pedig egyéb szabadidős tevékenység közben.

A legutóbbi, 2021-es adatfelvétel idején regisztrált 523 perchez képest több mint fél órával nőtt az ülő helyzetben eltöltött idő munkanaponkénti átlaga. A naponta legalább nyolc órát ülők aránya 57 százalékról 62 százalékra emelkedett.

Az egészségbiztosító kiemelte, hogy a sok ülés növeli a többi között a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések és még a daganatos betegségek kockázatát is. Mint írták, az ülő helyzetben naponta több mint nyolc órát, intenzív mozgással pedig kevesebb mint öt percet töltő embereket 45 százalékkal nagyobb halálozási kockázat fenyegeti, mint a naponta négy óránál kevesebbet ülő és legalább egy órát intenzíven mozgó embereket. Ugyanakkor már az is 20 százalékkal csökkenti az idő előtti elhalálozás kockázatát a sokat ülő embereknél, ha napi egy órát sétával töltenek ülés helyett.

.