Mérséklődött az infláció augusztusban az euróövezetben és az EU-ban

MTI

2023.09.20. 08:17

Energiaárak nélkül a fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt az euróövezetben.

Augusztusban mérséklődött az infláció az euróövezetben és az Európai Unióban is az EU statisztikai hivatala, az Eurostat kedden publikált végleges adatai szerint.

Augusztusban 5,2 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben a júliusi 5,3 százalékról. Az Eurostat előzetes kalkulációja még a júliusival megegyező 5,3 százalékos augusztusi inflációt mutatott ki az euróövezetre. Egy évvel korábban 9,1 százalékon állt az euróövezeti infláció.

Az Európai Unió 27 tagállamában 5,9 százalékra csökkent az infláció augusztusban a júliusi 6,1 százalékról. Tavaly augusztusban 10,1 százalék volt az infláció az EU-ban.

Az euróövezeti inflációhoz a legnagyobb mértékben a szolgáltatási szektor áremelkedése járult hozzá, 2,41 százalékponttal. Az élelmiszerek, alkoholos és dohányáruk áremelkedése 1,98 százalékpontot adott hozzá az éves fogyasztói árindexhez, a nem energiaipari árucikkek pedig 1,19 százalékponttal. Az energiaipari termékek viszont 0,34 százalékponttal mérsékelték az éves árindexet.

Az energiaárak augusztusban 3,3 százalékkal csökkentek éves összevetésben a júliusi 6,1 százalékos éves csökkenés után.

Energiaárak nélkül az éves áremelkedés 6,3 százalék volt augusztusban az euróövezetben, júliusban pedig 6,7 százalékos.

Az euróövezetben a fogyasztói árak augusztusban 0,5 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest. Az energiaárak 3,3 százalékkal emelkedtek. Energiaárak nélkül a fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt az euróövezetben.

.