Veszélyt jelenthetnek az egészségünkre az újratöltött PET palackok

alon.hu

2023.09.27. 18:57

Ezért szerezzünk be üvegből vagy fémből készült, könnyen tisztítható kulacsokat.

Veszélyt jelenthetnek az egészségünkre az újratöltött PET palackok. A palackokat a gyártók is egyszer használatosként forgalmazzák. A polietilén-tereftalátból készült flakonokból hő vagy túlságosan savas anyag hatására, illetve a hosszú időn át tartó tárolás vagy dörzsölés miatt káros vegyületetek oldódnak ki.

Az eldobható üdítős palackok alján egy kis háromszögben található szám jelzi, milyen műanyagból készült a termék. Az 1-es jelzésű a PET (polietilén-tereftalát), amit a legtöbb üdítős és ásványvizes palacknál használnak.

 

A PET (polietilén-tereftalát) felhasználása: palackok és tárolók nyersanyagaként használatos, élelmiszeripari és egyéb fogyasztási cikkek - így üdítők, alkoholos italok, tisztító- és kozmetikai szerek, gyógyszerek és növényi olajok csomagolására.

 

Ezért veszélyes az ásványvizes, üdítős PET palackok újratöltése

A PET palackokból hő és törés hatására olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek a májat, a veséket, a tüdőt is károsítják, valamint bőrirritációt és légzőszervi problémákat is okozhatnak. Minél tovább tárolunk egy ilyen palackot, illetve minél többször töltjük újra, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy több vegyszer oldódik ki belőle.

Több kutatás is alátámasztotta, hogy a palackokban a felbontást követően 24 órával már megjelennek a baktériumok és a penészgombák is, még abban az esetben is, ha hűtőben tároljuk őket. A palackok belső felszínén lévő kis egyenetlenségek ideális életteret biztosítanak a különböző baktériumok és gombák számára, amelyek anyagcseréjük során számos mérgező anyagot termelnek. Ráadásul a PET palack az egyszerű mosogatástól sem lesz tiszta, és kifőzni sem lehet.

Mit tegyünk a kiürült PET palackokkal?

Éppen ezért az orvosok és a gyártók szerint is határozottan ellenjavallt, hogy a palackokat hosszasan tároljuk vagy újratöltsük. Ehelyett a műanyag flakonokat a szelektív kukákba kell dobni már egyszeri használat után.

A szakértők azt javasolják, hogy az egészségünk és a fenntarthatóság jegyében szerezzünk be üvegből vagy fémből készült, könnyen tisztítható kulacsokat.

.