Csökkentek a személyi számítógép-értékesítések a harmadik negyedévben

MTI

2023.10.10. 19:57

A csökkenés immár nyolc negyedéve tart.

Az idei harmadik negyedévben tovább csökkentek éves szinten a személyi számítógépek kiszállításai globálisan a Gartner kutatócég előzetes számításai szerint; a csökkenés immár nyolc negyedéve tart.

A szeptember végével zárult három hónapban 64,3 millió személyi számítógépet szállítottak ki, 9 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Elemzők a piac fellendülését várják a folyó negyedik negyedévben. Kitagawa Mikako, a Gartner igazgatója úgy fogalmazott, hogy "a jelek szerint a PC-piac visszaesése végre elérte a mélypontot. " Megjegyezte, hogy az oktatási szektorban már nőttek a kiszállítások, de ezt ellensúlyozta az értékesítés csökkenése a vállalati szegmensben. Emellett sikerült némileg csökkenteni a gyártók raktárakban lévő számítógép-készleteit- tette hozzá.

A kínai Lenovo annak ellenére, hogy az elmúlt negyedévben 4,4 százalékkal csökkentette kiszállításait, megőrizte vezető pozícióját a globális gyártók között. A piac több mint negyedét, 25,1 százalékát fedi le a tavalyi harmadik negyedévi 23,9 százalék után.

Amerikai HP Inc. lett az egyetlen olyan cég a Top 4-ben, amely növelte eladásait, a 6,4 százalékos bővüléssel a gyártó részesedése a világpiacon 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

A harmadik helyen álló amerikai Dell Technologies kiszállításai zsinórban a hatodik negyedévben csökkentek, az idei harmadik negyedévben 14,2 százalékkal éves összevetésben, miközben a piaci részesedése a tavalyi harmadik negyedévi 17 százalékról 16,1 százalékra csökkent.

A negyedik helyen álló amerikai Apple kiszállításai 24,2 százalékkal zuhantak, piaci részesedése 11,7 százalékról, 9,7 százalékra zsugorodott.  A Gartner előrejelzése szerint a globális PC-piac 4,9 százalékkal bővül jövőre, növekedés várható a fogyasztói és az üzleti szegmensben is.

.