Új bankjegyeket vezettek be Oroszországban

MTI

2023.10.17. 11:07

Bemutatta az 1000 és 5000 rubeles címletű megújított bankjegyeit hétfőn a Bank Rosszii.

Szergej Belov, a jegybank elnökhelyettese hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a megerősített biztonsági elemekkel ellátott bankjegyek színpalettája azonos marad a most használatos bankókéval: az ezrest a kék, az ötezrest a vörös árnyalataiban nyomták.

A korszerűsített bankjegyeket fokozatosan fogják forgalomba hozni, és az 1997-ben bevezetett bankjegyekkel együtt fogják használni.

Az 1000 rubeles bankjegyet Nyizsnyij Novgorodnak és a Volgai Szövetségi Körzetnek szentelték. Az előlapon a Nyizsnyij Novgorod-i Kreml Nyikola-tornya, a hátoldalon pedig a kazanyi Tatár Nép és Tatár Köztársaság Államiságtörténeti Múzeuma, valamint a kazanyi Kreml területén lévő Szjujumbike-torony és az Ufai Régészeti és Néprajzi Múzeum látható.

Az 5000-es címletű bankjegyekre Jekatyerinburg és az Uráli Szövetségi Körzet nevezetességeinek képét nyomták. Az előlapon a fő motívum az Európa-Ázsia-sztélé, a hátoldalon pedig a cseljabinszki Rege az Urálról emlékmű és a szalehardi 66-os szélességi kör-(Sarkkör-) sztélé.

A bankjegyeket QR-kóddal látták el, amely a Bank Rosszii weboldalára vezet, ahol részletes tájékoztató található a művészi kialakításukól és hitelességi jellemzőikről.

Korábbi beszámolók szerint az orosz központi bank 2025-ig hat címlet korszerűsítését tervezi: a 10, az 50, a 100, az 500, az 1000 és az 5000 rubeles bankjegyét. Tavaly júniusban mutatták be a modernizált százrubelest. A korszerűsített ötszázas bevezetése jövőre, a tízesé és ötvenesé pedig 2025-re várható.

.