Izlandon a láva locsolásával próbálnák megvédeni a vulkánkitöréstől Grindavík városát

MTI

2023.11.22. 22:37

Izlandon harminchárom aktív vulkánrendszer található.

Izlandon vízzel tervezik locsolni vulkánkitörés esetén a feltörő lávát, hogy lehűtsék, és így megmentsék Grindavík városát.

A Reykjanes-félszigeten található, mintegy négyezer lakosú halászkikötőt november 11-én ürítették ki, miután több száz földmozgás után megmozdult a magma a földkéreg alatt, ami a vulkánkitörés előjele.

A polgári védelmi hatóságok és európai szakértők felmérik, hogyan lehet "nagy mennyiségű víztömeg segítségével lehűteni a lávát, és ezzel megvédelmezni Grindavík városát és a fontos létesítményeket" - mondta sajtótájékoztatóján Vídir Reynisson, az izlandi polgári védelem és a katasztrófa-elhárítás egyik vezetője.

Izlandon már alkalmazták ezt az eljárást 1973-ban, amikor egy 150 méteres repedés nyílt Heimaey szigetén a városközpontban a hajnali órákban az Eldfell tűzhányó kitörésekor. Az eljárással sikerült lassítani és ellenőrizni a láva mozgását.

Szerda este vagy csütörtök reggel műszaki felmérők csoportja érkezik Izlandra, és segítenek megvizsgálni a lehetőségeket - mondta Vídir Reynisson.

Izlandon harminchárom aktív vulkánrendszer található, azaz Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés. A Reykjanes-félszigeten a Fagradalsfjall tűzhányó közelében három kitörés történt, 2021 márciusában, 2022 augusztusában és 2023 júliusában.

.