Két dolog már kamaszkorban roncsolja az artériákat

alon.hu

2023.11.05. 20:11

Már nagyon fiatal korban megtörténik az erek sérülése.

Már 17 éves korra látható károsodást okoz az artériáknak a dohányzás és az alkoholfogyasztás brit kutatók szerint.

A vizsgálatok kimutatták, hogy:

Már kamaszkorban elkezdődik az artériák merevedése, amely a későbbi szív- és érrendszeri problémák, mint a stroke és a szívroham növekvő kockázatát vetíti előre.

A szakemberek ugyanakkor azt is rámutattak arra, hogy ha a kamaszok felhagynak a dohányzással és az ivászattal, az artériák ruganyossága visszatér a normál állapotba.

A University College of London kutatói 1266 kamaszról gyűjtöttek adatokat. A kutatásba bevontak részletesen elmondták dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikat 13, 15 és 17 éves korban, majd megvizsgálták artériáikat.

A szakemberek kimutatták, hogy gyakrabban fordult elő az artériák merevedése azoknál, akik napi száznál több cigarettát szívtak, és rohamivók voltak, mint azoknál, akik napi 20-nál kevesebb cigit szívtak és két egységnél kevesebb szeszesitalt fogyasztottak. Az alkoholfogyasztók többsége inkább sört ivott.

Már nagyon fiatal korban megtörténik az erek sérülése dohányzás és ivászat miatt, a kettő együttesen még nagyobb károkat okoz.

A kutatások kimutatták, hogy a kamaszok kevesebbet dohányoznak az utóbbi években, de a mi tanulmányunk szerint minden ötödik tinédzser dohányzik 17 éves korára.

Azokban a családokban, ahol a szülő dohányos, a kamaszok is nagyobb valószínűséggel szoknak rá a cigarettára.

Soha nem késő változtatni, ami végső soron az élet megmentését jelenti.

A dohányzásról való lemondás a legjobb dolog, amit a szív védelmében megtehetsz.

Ha fogyasztasz alkoholt, ne lépd túl az ajánlott mennyiséget - 

vélik a kutatók. 

.