Miért eszünk libát Márton napon? - Márton-napi hagyományok, szokások

alon.hu

2023.11.09. 23:07

Néhány nap és Márton nap.

November 11-e Márton napja. A karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Régen ezen a napon rendszeresek voltak a vásárok és a bálok, továbbá ilyenkor jóízű lakmározást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőségesen legyen mit fogyasztani. Ekkorra már le lehetett vágni a tömött libát, így ezeken a lakomákon jellemzőek voltak a libaételek.

Márton-napi libasült, Márton-napi libaleves, libamáj zsírjában, libasült vörösboros káposztával, fokhagymás libacomb, ludaskása, töltött liba és még sorolhatnánk:

 „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”

- tartotta a népi mondás. A „püspökfalat” kifejezés is innen ered, szokás volt a papnak is küldeni belőle, különösen a liba hátsó részéből. Márton az újbor bírája is. Márton napra már iható az újbor. A libaétel mellé a kiforrott újborral szokás koccintani.

Manapság ismét divatba jöttek a Márton-napi lakomák. Szinte kivétel nélkül, Márton napja előtt, megjelenik a hazai vendéglátó helyek kínálatában valamilyen hagyományos libaétel vagy Márton-napi ételkülönlegesség.

Márton-napi időjárási megfigyelések

Márton napján az időjárásra jósoltak a sült liba mellcsontjából mégpedig: Ha a lúd mellcsontja fehér, akkor a tél havas és enyhe lesz, de ha vörös, vörösesbarna, akkor hideg tél várható. 
Márton-napjához kapcsolódóan, nem csak a libaételből, de az aznapi időjárásból is meg szokták jósolni a következő telet, úgy mint

  • Ha ködös Márton, akkor enyhe tél lesz, ha viszont havazik, erős tél várható.
  • Ha ezen a napon esik, utána a fagy elviszi a termést. De azt is megfigyelték, hogy 
  • Márciusban olyan idő lesz, mint Márton-nap. 
  • 40 napig olyan idő lesz, mint Márton-napkor. 
  • Az e napi szép időt, Szent Márton nyaraként is emlegetik Baranyában. De azt is jelentheti, hogy hideg lesz a tél. Továbbá,
  • kemény tél várható, ha Márton fehér lovon jön, azaz ha e napon havazik.

A népi hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, tilos mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozhatta.

.