Nemzetközi összefogással több mint 500 lopott autót foglaltak le

MTI

2023.11.03. 19:57

25 ország mintegy 400 rendészeti tisztjének részvételével történt.

Nemzetközi művelet keretében ötszázánál is több lopott autót foglaltak le, valamint több mint kétszáz embercsempészt azonosítottak - tájékoztatott az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol pénteken.

Az uniós szervezet közleménye szerint az EU külső szárazföldi határain, valamint Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Moldovában, Montenegróban, Észak-Macedóniában és Szerbiában végzett művelet során 505 ellopott autót, mintegy 2000 ellopott járműalkatrészt, 16 motorcsónakot, 32 csónakmotort és 248 hamisított okmányt foglaltak le.

Az október elején végzett, 25 ország mintegy 400 rendészeti tisztjének részvételével végzett művelet során a hatóságok továbbá 209 embercsempészt is azonosítottak.

Közölték: a bűnüldöző szervek a legkülönbözőbb bűnözési taktikákat azonosították a művelet során, köztük több esetben az úgynevezett "autóklónozást"

A módszer azt jelenti, hogy a bűnelkövetők egy létező vagy egy, a forgalomból már kivont gépjárművel azonos színű és márkájú lopott autónak átütik az alvázszámát és hamisított rendszámmal, valamint hamis azonosító okmányokkal látják el. Az autótolvajok által alkalmazott egyre kifinomultabb módszerek nagy problémát jelentenek a határőrök számára a lopott gépjárművek felkutatásában és a hamisított járműazonosítók felismerésében - tették hozzá.

.