Októberben többen érkeztek a Kanári-szigetekre, mint szeptemberig összesen

MTI

2023.11.02. 23:29

Októberben 15 735-en kötöttek ki az Atlanti-óceánban fekvő szigetcsoport valamely szigetén.

Októberben több illegális bevándorló érkezett a Kanári-szigetekre, mint az év elejétől szeptemberig összesen - derült ki a spanyol belügyminisztérium kéthetente frissülő, csütörtökön közzétett adatsorából.

A jelentés szerint októberben 15 735-en kötöttek ki az Atlanti-óceánban fekvő szigetcsoport valamely szigetén, míg a január és szeptember közötti időszakban 14 970-en értek partot illegálisan.

A tavalyi év első tíz hónapjához képest számuk több mint 16 ezerrel nőtt.

A jelentés kitér arra is, hogy idén eddig 452 csónak jutott el a Kanári-szigetekre, 127-tel több a múlt évhez viszonyítva.

A hatóságok Spanyolország teljes területén október végig mintegy 44 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, számuk egy évvel ezelőtt 28 ezer volt.

A segélyszervezetek információi szerint a Kanári-szigeteken partraszállók mintegy 60 százaléka Szenegálból származik.

Fernando Grande-Marlaska ügyvivő spanyol belügyminiszter a héten Szenegálban tárgyalt az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem meglévő mechanizmusainak megerősítéséről az atlanti-óceáni migrációs útvonalon.

A szaktárca tájékoztatása szerint a két ország közötti együttműködésnek köszönhetően idén több mint hétezer embert tartóztattak fel még induláskor Afrika partjainál azok közül, akik a szigetekre tartottak volna.

Spanyolország hat új drónt adományozott a szenegáli rendőrségnek kifejezetten a csónakok észlelésének céljával.

A nagy távolság és az erős áramlatok miatt a legveszélyesebbnek tartott úgynevezett kanári-szigeteki migrációs útvonal 1994 óta aktív. A legforgalmasabb év 2006 volt, amikor mintegy 32 ezren értek partot a csónakokkal.

A Caminando Fronteras nevű spanyol segélyszervezet szerint ezen az útvonalon idén már mintegy ezren veszthették életüket.

.