Utakat zártak le, szünetel az áramellátás a hóvihar miatt egyik szomszédunknál

Időjárási hírek

MTI

2023.11.26. 11:17

Viharos szél és a havazás megbénította egyik szomszédunkat. Vörös riasztást adtak egy megyére.

Kiadós havazás és viharos szél bénította meg a közlekedést vasárnap Románia délkeleti megyéiben, ahol lezárták a tengeri kikötőket, a júniusban felavatott brailai új Duna-hidat, a fővárost a Fekete-tenger partjával összekötő A2-es és a Konstancát elkerülő A4-es autópályát.

Dobrudzsára - a Fekete-tenger partján lévő Konstanca és Tulcea megyére - valamint a szomszédos Galati és Braila megyére harmadfokú (vörös) riasztást adott ki vasárnap délutánig a meteorológiai szolgálat az óránként 100 kilométeres sebességet is meghaladó szél miatt.

A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) szerint a térségben 36 főutat lezártak, mivel a hófúvásban sok helyen a nullát megközelítő értékre csökkent a látótávolság, a viharos szél pedig folyamatosan hótorlaszokat hord az úttestre.

A szél miatt lezárták Románia valamennyi fekete-tengeri és folyami kikötőjét, és akadozik a vasúti közlekedés is. A Konstanca felől érkező vonatoknál több mint háromórás késést jelzett a bukaresti Északi pályaudvar tabellája.

A tűzoltókat sokhelyütt az úttestre, parkoló autókra dőlt fák eltakarításához riasztották. Vasárnap reggel több mint negyedmillió háztartás villamosenergia-ellátása szünetelt Kelet-Romániában, ahol a szél több helyen letépte a vezetékeket.

Hóvihar tombol, óránként 85 kilométeres sebességű szél fúj a Déli-Kárpátokban is, a hegyvidéken másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben. A Paring-hegységből szombat este a hegyimentők hoztak le egy a hóban elakadt, ötventagú csoportot, amelynek tagjai az időjárási figyelmeztetések ellenére sem mondtak le az előre kifizetett kirándulásról.

A román fővárosban elsőfokú (sárga) riasztás van érvényben, a bukaresti nemzetközi repülőtéren zavartalan a közlekedés.

.