Visszakapcsolják a hálózatra Szlovéniában a Krskói Atomerőművet

MTI

2023.11.13. 19:11

Még október 5-én állítottak le szivárgás miatt.

A hét végéig visszakapcsolják a hálózatra Szlovéniában a Krskói Atomerőművet (NEK), amelyet szivárgás miatt október 5-én állítottak le - közölte hétfőn a létesítmény üzemeltetője.

A javítások befejeződtek, és a reaktortartály, valamint a primer rendszer is üzemképes - olvasható a közleményben, amely hozzáteszi, hogy a visszakapcsoláshoz szükség van még egy kedvező értékelésre a szlovén nukleáris biztonság által felhatalmazott hatóság részéről.

A NEK szerint a hatóság már megerősítette, hogy az erőmű személyzete végrehajtotta az összes szükséges és elvárt intézkedést, és hogy a létesítmény így teljesítette a biztonságos működés előfeltételeit.

A NEK akkor döntött az elővigyázatossági leállásról, amikor szivárgást észleltek a védőépületen belüli primer körben, amelyről később kiderült, hogy egy tűszúrás nagyságú lyuk okozta az egyik cső hegesztésén, mintegy egy méterre a reaktortartály bemenetétől.

A nukleáris létesítmény üzemeltetője úgy döntött, hogy a csővezetékszakaszt teljes egészében - a reaktortartályhoz való csatlakozástól az első szelepig - kicseréli. Hosszú távú elővigyázatossági intézkedésként a reaktor központi részét körülvevő másik rendszer csővezetékét is teljes egészében kicserélték.

A NEK továbbá közölte, hogy szerződéseket írnak alá olyan kutatási tanulmányokra, amelyek kiderítik a csővezeték meghibásodásának közvetlen okát, valamint olyan termohidraulikai és mechanikai elemzések végzésére, amelyek célja a meghibásodást okozó mechanizmus meghatározása, valamint a probléma kiváltó okának elemzése. A cél az, hogy egy éven belül valamennyi vizsgálatot befejezzék.

A Westinghouse amerikai vállalat közreműködésével épült egyreaktoros, nyomottvizes atomerőmű a szlovén-horvát határ közelében, a magyar határtól 80 kilométerre található, és még a jugoszláv korszakban, 1983-ban helyezték üzembe.

Az erőmű tulajdonosai 50-50 százalékban a szlovén Gen Energija és a Horvát Elektromos Művek (HEP). Az erőmű évente 6 ezer gigawattóra áramot termel, a szlovén villamosáram-igény mintegy negyedét, a horváténak pedig mintegy ötödét fedezi. A NEK működését eredetileg 40 évre tervezték, de idén tavasszal környezetvédelmi engedélyt kapott arra, hogy élettartamát további 20 évvel, 2043-ig meghosszabbíthassák.

.