Döbbenetes - Egyes divatcégek termékei kényszermunkájával készülnek

MTI

2023.12.06. 19:57

A kutatók legalább négy kényszermunkát alkalmazó kínai textilgyártót azonosítottak.

Európa még mindig importál olyan termékeket, különösen textilipari termékeket, amelyek ujgurok kényszermunkájával készülnek - állapítja  meg az a jelentés, amelyet az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának megrendelésére készült és melyet szerdán hoztak nyilvánosságra.

A Sheffield Hallam egyetem által készített kutatás felhívja a figyelmet, hogy ujgurok által készített ruházati cikkek jelentős mennyisége korlátozás nélkül érkezik az EU-ba. A jelentés továbbá megállapítja, hogy mintegy 39 ismert ruházati márka esetében "nagy a kockázata" annak, hogy a fogyasztók a munkára kényszerített ujgurok által készített ruhákat vásárolnak.

A kutatók legalább négy kényszermunkát alkalmazó kínai textilgyártót azonosítottak. Ezek mindegyike olyan nagy divatcégeknek adja el termékeit, mint a Zara, a Next és a Prada.

Nyugati szakértők és jogvédők szerint több mint egymillió ujgurt zártak átnevelő táborokba Kínában. Peking álláspontja szerint viszont azok a táborok önkéntes alapon biztosítottak képzést.

Az EU 2021-ben szankciókat vezetett be Kínával szemben az emberi jogok megsértése miatt.

.