Mit süssünk karácsonyra? - Itt van két isteni finom karácsonyi süti, ráadásként a lakásban az ünnepi illat is garantált
Advent
alon.hu
2023.12.11. 18:57
Illatos karácsonyi sütemények. Ha ezeket a sütiket készíti el karácsonykor, biztosan fahéj- és narancsillat lengi be a házat.
Narancs-, citrom-, fahéj- valamint vaníliaillat tölti be a házat, ha ezeket finomságokat készíti el karácsonykor. Az első sütemény lehet, hogy több erőfeszítéssel jár, de a végeredmény megéri a fáradságot. Nyugodtan vágjon bele. Ha kész, sokáig eláll, már ha marad belőle.
Stollen
Karácsonyi stollen
Hozzávalók
60 dkg liszt
8 db tojássárgája
18 dkg vaj
4 dkg cukor
3 dkg élesztő
2 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
fél tk. só
További hozzávalók
10 dkg mazsola
10 dkg mandula vagy 10 dkg apróra vágott dió
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg kandírozott citromhéj
1 ek. rum
1 dl víz
1tk. szerecsendió
1 tk. fahéj
1 kk. kardamom vagy gyömbér
A tetejére
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
A rumot keverjük el kb. 1 dl vízben, majd tegyük bele a mazsolát, a kandírozott narancshéjat, és citromhéjat, az apróra vágott diót, mandulát. Hagyjuk őket ázni.
A langyos tejbe tegyük bele a 4 dkg cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Szórjuk meg pici liszttel és meleg helyen hagyjuk megkelni.
Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit.
A lisztet, a sót, a szerecsendiót és a többi illatos fűszert (fahéj, kardamom vagy gyömbér) tegyük ki egy tálba.
Keverjük össze és adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat és a tojássárgáját.
Gyúrjuk jól össze, majd adagoljuk hozzá fokozatosa a megdagadt élesztő is. kb. 10 percig dagasszuk a tésztát.
A rumba áztatott gyümölcsökből nyomkodjuk ki a nedvességet és adjuk hozzá a tésztához.
Dagasszuk a tésztát még néhány percig, majd fedjük le és kb. 30-40 percig meleg helyen hagyjuk kelni.
A megkelt tésztát még egyszer gyúrjuk át és pihentessük egy újabb fél órát, majd formázzunk belőle hosszúkás cipót.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Helyezzük a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe.