Mit süssünk szilveszterre? - Itt van három villámgyors sós szilveszteri falat, amiből másnapra egy morzsa sem marad
Szilveszter
alon.hu
2023.12.30. 18:53
Rendkívül finom sós aprósütemények szilveszterre.
A szilveszteri malacsült, virsli vagy lencse mellett kiváló nassolnivaló ez a sóskifli, mely kívül ropogós, belül pihepuha; a pillanatok alatt összedobható sajtos rúd vagy a szintén villámgyors virslifalatok leveles tésztában. December 31-ig még minden alapanyag beszerezhető és szilveszter estére gyorsan elkészíthető.
Sóskifli szilveszterre - Kívül ropogós, belül pihepuha
Sóskifli szilveszterre - Kívül ropogós, belül pihepuha
Hozzávalók a tésztához
700 g liszt
2 db tojás
1 kis pohár kefír ( joghurttal is jó)
100 ml étolaj
60 g cukor
csipet só
100 ml tej
50 g élesztő
A krémhez
200 g margarin/vaj
30 g só
De tölthetjük ízlésünknek megfelelően sonkával, sajtkrémmel, kolbászkrémmel de pizzakrémmel is.
A tetejére
1 tojás
10 dkg reszelt sajt
só vagy szezámmag, lenmag vagy apróra vágott sós kesudió
Elkészítés
Az élesztőt langyos, cukros tejben futtassuk fel.
Mérjük ki a lisztet egy tálba, tegyük a közepébe az élesztős tejet. Mérjük hozzá a többi hozzávalót és dagasszuk össze, majd langyos helyen kelesszük egy órát.
Készítsük elő a krémet: Pl.: a puha margarint vagy vajat addig keverjük ki sóval. A sajtkrémet ízesítsük, fűszerezzük.
Amikor megkelt a tészta, osszuk 4 részre. Vegyünk ki 1 részt és felezzük el.
Lisztezett lapon nyújtsuk ki körformára mindkettőt (kb. 30 cm-es átmérőjűre mindkettőt). Egyik lapot kenjük meg a habosra, lágyra kikevert sós vaj/ margarinkrém negyedével, vagy azzal amivel tölteni szeretnénk. (sajtkrém, pizzakrém, sonkakrém stb.)
A megkent lapot fedjük be a másikkal. 16 cikkre vágjuk fel, úgy mint egy pizzát vagy tortát.
A nagyobb/szélesebb feléről kezdve kifli formára tekerjük fel mind a 16-ot. Helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tetejét kenjük meg tojással. Díszítésnek, ízesítésnek szórhatunk rá magokat (szezámmagot, lenmagot, chiamagot, durva sót vagy
reszelt sajtot.)
Gyors és egyszerű sajtos rúd
Gyors és egyszerű sajtos rúd
Hozzávalók:
25 dkg túró
20 dkg margarin
25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű, sima fehér liszt vagy a kettő keveréke)
só
1 db tojás
tetejére: tojás és reszelt sajt (esetleg a tojás helyett pizzakrém; de mehet még rá szezámmag, napraforgómag, lenmag, tökmag)
Elkészítés:
A tojás és a reszelt sajt kivételével minden hozzávalót összegyúrunk.
Ha ropogósan szeretjük fél cm-esre kinyújtjuk majd, megkenjük tojással vagy pizzakrémmel. Megszórjuk ízlés szerint: sajttal (bármilyen maggal pl. szezámmaggal, napraforgómaggal, amit szeretünk).
A sütőt 180 fokra melegítsük fel. Előmelegített sütőben süssük készre.
Érdemes minél később sütni szilveszter éjjelén, mert még melegen félig elfogy.
Szobahőmérsékleten olvasszuk fel a leveles tésztát. Nyújtsuk kb. 2 mm vastagságúra.
Derelyevágóval daraboljuk fel 8 cm x 2 cm-es téglalapokra. Csavarjuk fel a virsli darabokat a tésztába. A végét nyomjuk össze. Ha kisebb a tészta, mint a virsli, az sem gond.
A tésztaszélek legyenek összenyomva, hogy a virslin maradjon. Mindegyik falatkát tojással kenjük meg, tegyünk a tetejére reszelt sajtot.
Melegítsük fel a sütőt 220 fokra és 15-18 perc alatt süssük készre.