Mit süssünk szilveszterre? - Itt van három villámgyors sós szilveszteri falat, amiből másnapra egy morzsa sem marad

Szilveszter

alon.hu

2023.12.30. 18:53

Rendkívül finom sós aprósütemények szilveszterre.

A szilveszteri malacsült, virsli vagy lencse mellett kiváló nassolnivaló ez a sóskifli, mely kívül ropogós, belül pihepuha; a pillanatok alatt összedobható sajtos rúd vagy a szintén villámgyors virslifalatok leveles tésztában. December 31-ig még minden alapanyag beszerezhető és szilveszter estére gyorsan elkészíthető. 

Sóskifli szilveszterre - Kívül ropogós, belül pihepuha

Sóskifli szilveszterre - Kívül ropogós, belül pihepuha
Sóskifli szilveszterre - Kívül ropogós, belül pihepuha

 

Hozzávalók a tésztához

  • 700 g liszt
  • 2 db tojás
  • 1 kis pohár kefír ( joghurttal is jó)
  • 100 ml étolaj
  • 60 g cukor
  • csipet só
  • 100 ml tej
  • 50 g élesztő

A krémhez

  • 200 g margarin/vaj
  • 30 g só
  • De tölthetjük ízlésünknek megfelelően sonkával, sajtkrémmel, kolbászkrémmel de pizzakrémmel is.

A tetejére

  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só vagy szezámmag, lenmag vagy apróra vágott sós kesudió

Elkészítés

  • Az élesztőt langyos, cukros tejben futtassuk fel.
  • Mérjük ki a lisztet egy tálba, tegyük a közepébe az élesztős tejet. Mérjük hozzá a többi hozzávalót és dagasszuk össze, majd langyos helyen kelesszük egy órát.
  • Készítsük elő a krémet: Pl.: a puha margarint vagy vajat addig keverjük ki sóval. A sajtkrémet ízesítsük, fűszerezzük.
  • Amikor megkelt a tészta, osszuk 4 részre. Vegyünk ki 1 részt és felezzük el.
  • Lisztezett lapon nyújtsuk ki körformára mindkettőt (kb. 30 cm-es átmérőjűre mindkettőt). Egyik lapot kenjük meg a habosra, lágyra kikevert sós vaj/ margarinkrém negyedével, vagy azzal amivel tölteni szeretnénk. (sajtkrém, pizzakrém, sonkakrém stb.)
  • A megkent lapot fedjük be a másikkal. 16 cikkre vágjuk fel, úgy mint egy pizzát vagy tortát.
  • A nagyobb/szélesebb feléről kezdve kifli formára tekerjük fel mind a 16-ot. Helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • A tetejét kenjük meg tojással. Díszítésnek, ízesítésnek szórhatunk rá magokat (szezámmagot, lenmagot, chiamagot, durva sót vagy
  • reszelt sajtot.)

 

Gyors és egyszerű sajtos rúd

Gyors és egyszerű sajtos rúd
Gyors és egyszerű sajtos rúd

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű, sima fehér liszt vagy a kettő keveréke)
  • 1 db tojás
  • tetejére: tojás és reszelt sajt (esetleg a tojás helyett pizzakrém; de mehet még rá szezámmag, napraforgómag, lenmag, tökmag)

Elkészítés:

  • A tojás és a reszelt sajt kivételével minden hozzávalót összegyúrunk.
  • Ha ropogósan szeretjük fél cm-esre kinyújtjuk majd, megkenjük tojással vagy pizzakrémmel. Megszórjuk ízlés szerint: sajttal (bármilyen maggal pl. szezámmaggal, napraforgómaggal, amit szeretünk).
  • A sütőt 180 fokra melegítsük fel. Előmelegített sütőben süssük készre.
  • Érdemes minél később sütni szilveszter éjjelén, mert még melegen félig elfogy.

 

Virslifalatok leveles tésztában

Szilveszteri villámgyors recept - Virslifalatok leveles tésztában

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 10 db virsli
  • 1 db tojás
  • 15 reszelt sajt
  • sütőpapír

Elkészítés:

  • Szobahőmérsékleten olvasszuk fel a leveles tésztát. Nyújtsuk kb. 2 mm vastagságúra.
  • Derelyevágóval daraboljuk fel 8 cm x 2 cm-es téglalapokra. Csavarjuk fel a virsli darabokat a tésztába. A végét nyomjuk össze. Ha kisebb a tészta, mint a virsli, az sem gond.
  • A tésztaszélek legyenek összenyomva, hogy a virslin maradjon. Mindegyik falatkát tojással kenjük meg, tegyünk a tetejére reszelt sajtot.
  • Melegítsük fel a sütőt 220 fokra és 15-18 perc alatt süssük készre.

 

.