New Yorkba egymillió szilveszterezőt, Las Vegasba jegyespárok ezreit várják

MTI

2023.12.31. 23:17

A Times Square-en több százezer ember gyűlhet össze vasárnap éjszaka.

New Yorkba egymillió embert várnak szilveszter éjszakára, a központi helyszínen, a Times Square-en több százezer ember gyűlhet össze vasárnap éjszaka fokozott biztonsági intézkedések közepette.

A város rendőrsége az elmúlt hetekben rendszeressé vált palesztinpárti tüntetések miatt az évbúcsúztatás zavartalansága érdekében kiszélesítette a belvárosi biztonsági zónát. A hatóságok egy szélesebb áteresztő területet alakított ki, hogy a rendbontók bejutását megakadályozzák.

Eric Adams polgármester pénteken tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy szilveszter éjszakájára nincs információ különleges fenyegetettségről. Ugyanakkor közölte, hogy a hatóságok minden eszközét bevetik, többi között drónokat és helikoptereket, valamint lovas járőrök is jelen lesznek az utcákon.

James Smith, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) New York-i irodájának igazgatóhelyettese ugyanakkor arról számolt be vasárnap, hogy a nemzetközi és belföldi terrorizmus megemelkedett kockázata miatt látnak fenyegetettséget az ünnepi eseményekre nézve, ugyanakkor a hatóságok nagy létszámban vannak jelen az utcákon, egyenruhában és civilben egyaránt.

New York egyik legtöbb látogatót vonzó szilveszteri látványossága a Times Square-en éjfélkor leeresztett óriási gömb, amelyet 60 másodperc alatt eresztenek le az újév beköszöntekor. Az idei, kivilágított golyóbist több ezer csillogó kristályháromszög díszíti, leeresztése közben pedig több száz kilogramm konfettit szórnak ki az ünneplő közönségre. A hagyomány 1907-ben kezdődött New Yorkban, és 1913 óta tartják az ikonikus Time Square-en.

Las Vegas-ban az év utolsó napján házasulandók ezreit várják a különleges dátum miatt. A nevadai szórakozóvárosban lehetőség van azonnali házasságkötésre, ami a kaszinók mellett szintén sokakat vonz.

Az amerikai írásmódnak megfelelően a 2023. december 31-ei dátum a 12.31.23., azaz a 123-123 számsort adja ki. Legutóbbi ilyen "varázsszám" 2022. február 22-e volt, ami a 2 22 22 számsort adta ki. Ekkor több mint 2300 pár kötött házasságot Las Vegasban.

.