Hirdetés

Nyakunkon a szilveszter, de mit süssünk? - Itt van három gyors és finom sós nassolnivaló szilveszterre

Nyakunkon a szilveszter, de mit süssünk? - Itt van három gyors és finom sós nassolnivaló szilveszterre

Szilveszter

alon.hu

2023.12.28. 18:57

Gyors és elronthatatlan sós ropogtatnivalók szilveszterre.

Hirdetés

Három nagyon finom és gyorsan elkészíthető sós aprósütemény nassolnivalót ajánlunk és abban is segítünk, hogy készítheti el. Egyszerűek, gyorsak, elronthatatalanok. Kezdők is belevághatnak bátran.

Sajtos-leveles pogácsa

Sajtos-leveles pogácsa

Leveles pogácsa, ami nem a hagyományos leveles tésztából készül, viszont annál sokkal omlósabb, kívül picit ropogós, belül puha és leveles. Frissen az igazi, de napok múltán is finom puha marad, főleg, ha légmentesen lezárjuk egy tálban (már ha marad) .

Hozzávalók (Ebből a mennyiségből két nagy tepsi lesz.)

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 tojás + 1 tojás a tetejére
  • 2 dkg élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva
  • étolaj vagy pizza krém
  • 20 dkg sajt, ami a tetejére és a hajtogatáshoz kell
  • Szezámmag, lenmag, fenyőmag (Ez utóbbiak elhagyhatók.)

Elkészítés

  • Az élesztőt langyos cukros tejben futtassuk fel.
  • Egy tálba mérjük ki a hozzávalókat és állítsuk össze a tésztát:
  • A liszt közepébe öntsük a cukros, élesztős tejet, tegyük hozzá a margarint, a tejfölt, a sót és egy tojást. Gyúrjuk össze a tésztát. Lisztezni kell közben, mert kissé ragacsos.
  • Ha tudjuk, 1 napig (vagy pár óráig hűvös helyen) hűtőszekrényben pihentessük.
  • Másnap a tésztát kb 1 cm-es magasságúra nyújtsuk ki, étolajjal (vagy pizza krémmel) kenjük meg, szórjunk rá reszelt sajtot.
  • Ezután hajtogassuk fel a tésztát kétoldalt, alul és felül. (Ettől lesz leveles, ha megsül.)
  • Ezt újból nyújtsuk ki kb. 8 mm -1 cm vastagságúra.
  • Tojással kenjük meg (a tetejére is tehetünk pizza krémet), majd szórjunk rá reszelt sajtot. Esetleg tehetünk még rá szezámmagot, napraforgómagot, ki mit szeret, de ez utóbbi elhagyható.
  • 180 fokra melegítsük fel a sütőt. Szaggassuk ki a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt sütőben süssük készre 20 perc alatt.
  • A pogácsák duplájára feljönnek sütéskor.
  • Ez a mennyiség 2 nagy tepsi lesz.

 

Ropogós sajtos rúd

Sajtos rúd
Sajtos rúd

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű, sima fehér liszt vagy a kettő keveréke)
  • 1 db tojás

A tetejére: tojás és reszelt sajt. De mehet rá szezámmag, napraforgómag vagy lenmag, ki mit szeret.

Elkészítés:

  • A hozzávalókat gyúrjuk össze.
  • A sütőt melegítsük elő.
  • A tésztát lisztezett felületen, kb. 1 cm magasra nyújtsuk ki. Kenjük meg a tetejét tojássárgájával, szórjunk rá reszelt sajtot vagy a magokat.
  • 175-180 fokon, légkeveréssel, 25-30 percig süssük. Ez nem jön fel, mivel nincs benne se sütőpor, se élesztő, viszont nagyon finom ropogtatnivaló. Nagyon hamar elfogy.

 

Egyszerű sajtos rudak

​  Sajtos rúd  ​
Egyszerű sajtos rudak

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 kávéskanál só
  • 0,5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 50 ml tej

A sajtos rudak tetejére:

  • 1 db tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só, ízlés szerint

Elkészítés:

  • A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá a kis kockákra darabolt vajat, és morzsoljuk el a liszttel. Továbbá adjuk a tejben feloldott szódabikarbonát és a reszelt sajtot. Mindezt sima tésztává gyúrjuk össze.
  • A sütőt 200 fokra melegítsük elő.
  • Lisztezett munkalapon kb. 4-5 mm vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát. Vágjunk vékony rudakat.
  • Kenjük meg a felvert tojással, majd szórjuk meg sajttal és sóval.
  • A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, toljuk be az előmelegített sütőbe, és kb. 12-15 perc alatt süssük aranysárgára.
.