Hirdetés

Öt csodaszép karácsonyi történet ajánlunk karácsony estére

Öt csodaszép karácsonyi történet ajánlunk karácsony estére

Karácsonyi történetek

alon.hu

2023.12.25. 16:07

Gyönyörű karácsonyi történeteket ajánlunk.

Hirdetés

Ezek a történetek igazán meghitt karácsonyi hangulatot teremtenek olvasás közben, és olyan örökérvényű dolgokra is megtanítanak, mint a kitartás, az odaadás, az önzetlenség és a szeretet.

 

E. T. A. Hoffmann - Diótörő és Egérkirály

Szenteste nagy a sürgés-forgás a Stahlbaum-házban. A kis Marika és testvérei izgatottan várják a karácsonyt - leginkább az foglalkoztatja őket, vajon milyen meglepetésekre számíthatnak. Az ünnep fénypontjai mindig az ajándékok, és a sok becses kincs közül előbukkan egy furcsa fababa is, egy vitézt mintázó diótörő. Marikának egyből a kedvence lesz a színes figura, s miután az a nagy diótörésben megsérül, odaadó szeretettel ápolja. Éjjel aztán Diótörő és az üvegszekrényben lakó népes babasereg életre kel, és ezzel kezdetét veszi a kalandok sora. Elsőként a harc a gonosz, hétfejű Egérkirály és a bátor Diótörő között.
Marika képzelete szárnyain, Diótörő kíséretében beutazza babaország csodás tájait: a Karácsony-erdőt, a Rózsa-tavat, a Méz-folyót és a Tortavárat. Diótörőnek pedig meg kell szabadulnia az átoktól, hogy életre kelhessen.
A Diótörő és Egérkirály a világ egyik leghíresebb karácsonyi meséje, ami a gyerekek nyelvén szól a félelem legyőzéséről és az odaadó, áldozatkész szeretetről.

A teljes történetet itt olvashatja el

 

Kosztolányi Dezső: Az angyal

„Jánoska most hatéves. Ilyentájt minden évben meglátogattam őt. Annak előtte ezen az estén izgatott örömmel várta az angyalt, ki a havas bokrok közt beröpült a szobába, és letett az asztalra egy kis vonatot, hajót, mackót, mely igazán tudott morogni, oroszlánt, mely vicsorította fogát és bőgött, mikor meghúzták a láncát. Régi, kedves ünnepek, mikor még a kandallóban rózsaszínű parázs égett, és a fehérrel terített asztalon piros és sárga bor között torták állottak.

Minden karácsonynak megvolt a maga meglepetése. Az ideinek is. Egy héttel ezelőtt félrehívták szülei, megsimogatták homlokát, és ezt mondták:…”

A történet folytatását itt olvashatja el.

 

Oscar Wilde - A boldog herceg

A boldog herceg nem kifejezetten karácsonyi történet, viszont nincs mese, ami ennél szebben szólna azokról a szép és nemes érzésekről, melyeket általában a karácsonyhoz társítunk: együttérzés, önzetlenség, nagylelkűség, önfeláldozás, szeretet.

A teljes történetet itt elolvashatja.

 

Lev Tolsztoj - Pánov bácsi karácsonya

"Élt egyszer, valamikor réges-régen, egy messzi orosz falucskában egy öreg cipészmester. Pánov volt a neve, ám senki sem nevezte Pánovnak, vagy Pánov úrnak, de még csak Pánov cipésznek sem. Bárkivel találkozott, mindenki egyszerűen Pánov bácsinak szólította. Pánov bácsi nem volt túl gazdag. Egyetlenegy piciny kis szobával rendelkezett, melynek ablaka az utcára nézett. Ebben a szobácskában élt, és itt készítette, foltozgatta, javítgatta szorgalmasan a cipőket. "

A teljes történetet itt olvashatja el.

 

Kaffka Margit - Jézuskavásár

„Az ünnepi ajándék nem használati tárgy, de semmi esetre sem olyan, melyet kötelesség szerint is az ajándékozónak kellett volna megvásárolni; hanem vagy a fényűzés, vagy a gyönyörködés, szórakozás eszköze: gyermeknél nyilvánvalóan játék. Ha a süldő leány a boltkirakat előtt hízelkedő bocimozdulattal simulva anyja vállához, üde szája leheletével párázza be az üvegfalat, míg nyújtott hangjában forró áhítozással zümmögi: - "Mama - egy ilyen selyemblúzt!" - s ha a nevezett blúz nélkül is jól megvolna a garderobja, akkor, de csak akkor, megvehetjük neki ünnepi ajándékul.” – Részlet

A teljes történetet itt olvashatja el.

.