Hirdetés

Szilveszteri és újévi szokások és babonák

Szilveszteri és újévi szokások és babonák

alon.hu

2023.12.31. 17:57

Szilveszteri és újévi őrült szokások és babonák.

Hirdetés

Szilveszteri és újévi szokások a nagyvilágból:

Spanyolország

1. 12 szem szőlő: Spanyol hagyomány a szilveszteri szőlőevés. A 12 szőlőszem az év egy-egy hónapját jelöli. Éjfélkor minden harangszónál meg kell enni egy szem szőlőt, és mindegyiknél kívánni kell valamit. A szőlő vonzza a szerencsét, továbbá a termékenységet és a bőséget jelképezi az új évre. Ha valaki nem szereti a szőlőt, helyettesítheti olívabogyóval, pattogatott kukoricával is.

2. Aranygyűrű: Egy gyűrűt tesznek egy pohár pezsgőbe. A pezsgőt óvatosan isszák ki a pohárból, úgy, hogy a gyűrű a pohár alján maradjon. Ez a gesztus pénzt hoz az új esztendőben.

3. Piros fehérnemű: Szilveszterkor piros fehérneműt kell viselni, ami szintén a boldogságot és szerencsét hoz az újévben.

4. Az éjféli csók a pároddal: Ha az év végén megcsókolják a párjukat vagy azt, akit szeretnek, az állítólag szerencsét hoz a szerelemben, legalábbis az újév következő hónapjaiban.

5. Pénzérmék: A lábtörlő alá hat pénzérmét helyeznek, valamint gondoskodnak arról, hogy a pénztárcájuk tele legyen készpénzzel. Az érmék szintén szerencsét és pénz hoznak.

6. Megtöltött hűtő és kamra: Gondoskodnak arról, hogy tele legyen a kamra és a hűtő élelemmel.

7. Tánc: Szintén szerencsét és jólétet hoz az új évben egy fa körbetáncolása is.

Szilveszteri és újévi szokások és babonák Magyarországon - Itt a részletes lista


Franciaország:

1. Fagyöngy: Fagyöngyöt akasztanak a házak bejáratához, hogy megvédje a betérőket a balszerencsétől. Sőt! Nagyon régi szokás, csókolózás a fagyöngy alatt éjfélkor, ami szintén szerencsét hoz.

Manapság azt mondják, hogy a fagyöngy alatt csókolózó párok egy éven belül összeházasodnak. Ez a rituálé az egészség, a hosszú élet, a boldogság, a termékenység és a jó megértés garanciája.

2. Éjféli fürdőzés: Franciaországban szokás még az éjféli fürdőzés. Január 1-jén, ha valaki megmártózik a tengerben megtisztulhat és megszabadulhat az év során felhalmozódott rossz hangulattól. Az éjféli fürdőzés megőrzi egészségét a következő tizenkét hónapban. Franciaország számos régiójában sok bátor ember vállalkozik erre a gyakran fagyos hőmérséklet ellenére is. Úgy tartják ez jó módja annak, hogy „hideg fejjel kezdjük az évet!”

Anglia: Balszerencsét jelent, ha az új naptárt előre kiakasztják, vagy írnak előre a jövő évi határidőnaplóba. 

Bajorország: A szilveszteri álmuk beteljesedik, ha elalvás előtt rózsafüzért vagy megszentelt tárgyat tesznek a párnájuk alá.

Görögországban amint az újév elkezdődik, minden órát fel kell húzni a házban.

Svájcban pontban 12 órakor 12 korsó sört kell meginni, hogy az új évben szerencsések legyenek.

Olaszországban éjfélkor 12 szőlőszemet kell megenni. Újév napján új, piros alsóneműt kell viselni (ez lehet akár nagyi bugyi is) Ez az olaszországi szokás pénzt és szeretetet biztosít a következő évre, de azért hogy működjön is ez a varázs, a szóban forgó fehérneműt másnap ki kell dobni.
Továbbá a megunt, régi dolgokat egyszerűen ki kell tenni az ablakon. A pénztárcába lencsét szokás tenni újévkor. 

Szlovákiában az ünnepi asztalterítő alá pénzt szokás tenni szilveszterkor.

Belgiumban megdörzsölnek néhány csepp pezsgőt a fülük mögé, miközben szerencsét kívánnak. Továbbá, ahhoz, hogy az évet teli gyomorral és teli pénztárcával kezdjék, a belgák a szilveszteri étkezés során érmét tesznek a tányérjuk alá. Ez a babona az ókori Görögországból származik, ahol egy érmét rejtettek el, amely szerencsét hozott annak, aki megtalálta.

Fehéroroszország: Az újévi kívánságokat 12 papírdarabra szokás felírni, és amikor elkezdi ütni az óra az éjfélt, meggyújtják a papírdarabokat. Az a kívánság teljesül, ami a 11. ütésnél még nem égett el.

Japán: A bejárat felé szalmaköteget szokás feszíteni, hogy távolt tartsák a rossz szellemeket, és újévkor egy jót kell nevetniük, hogy jól induljanak a dolgok. 

Kolumbiában annak, aki egész évben utazni akar, éjfélkor bőrönddel a kezében kell körbefutnia a háztömböt. A latin-amerikai országok különösen kedvelik az őrült újévi hagyományokat.

Korea: Lapátokat, gereblyéket és rostákat támasztanak a házfalhoz, hogy védelmet nyújtsanak a gonosztól.

Kínában ajánlott imádkozni az ősökért. Nem ajánlatos boldogságért imádkozni, házasságot kötni, kerülendők a ház körüli javítások és az építkezés elkezdése sem. Annak, aki seprűt vesz a kezébe január 1-én balszerencsés éve lesz.

.