Hétvégenként lezárnák a gépkocsiforgalom előtt Brassó belvárosát

MTI

2024.01.17. 13:04

A városvezetés szerint a tervet a lakosság is támogatja.

Hétvégenként lezárnák a gépkocsiforgalom előtt és átengednék a gyalogosoknak Brassó belvárosát, az erre vonatkozó szabályzattervezetet ismertette az erdélyi város vezetése.

A tervezett intézkedés célja, hogy megszüntessék a városközpontban rendszeressé vált forgalmi dugókat, melyekhez hétvégenként a városba látogató nagyszámú turista is hozzájárul. Környezetvédelmi okokkal is indokolták a tervezett intézkedést, mely a légszennyezés csökkentéséhez is hozzájárulna. Ezt már megválasztásakor célként tűzte ki a brassói városvezetés.

A közvitára bocsájtott tervezet szerint Brassó történelmi központjába pénteken 18 és vasárnap 22 óra között csupán az ott lakók, a mentő- és rendőrautók, taxik és fuvarmegosztó cégek autói, valamitnt az üzleteket, éttermeket, szállodákat áruval ellátó járművek hajthatnának be. A tervezet szerint adott napokra a belvárosi templomokba, eseményekre érkezők is igényelhetnének speciális engedélyt.

A városvezetés szerint a tervet a lakosság is támogatja, ezt bizonyítandó egy online petíciót is indítottak, melyet keddig 3500-an írtak alá.

A szabályzattervezethez február 5-éig lehet javaslatokat fűzni, várhatóan a február végi önkormányzati ülésen kerül a város képviselőtestülete elé.

Brassóban több szabályzatot is kidolgozott a városvezetés, hogy egységessé tegye a belváros arculatát, tavaly a teraszok, idén a cégtáblák kinézetére fogalmaztak meg javaslatokat.

Az egykori szász város a Fekete-tenger partja és Bukarest mellett Románia legkedveltebb turisztikai célpontja, évente több százezren látogatják. A városhoz tartozó Brassópojána sípályái miatt a téli sportok kedvelőinek körében is népszerű, de a túrázni vágyóknak is egyik kedvenc úticélja.

Az erdélyi város a napokban egyedüli európai helyszínként a Tripadvisor 25 legkedveltebb turisztikai célpontja közé is bekerült, a 21. helyen van. A leírásban a város középkori hangulata és pezsgő élete mellett a közeli látványosságokat, a prázsmári erődtemplomot, a törcsvári kastélyt és a zernyesti medverezervátumot is ajánlják az utazók.

.