Műtéten esett át Katalin hercegnő, a brit trónörökös felesége

MTI

2024.01.17. 22:59

Lábadozása várhatóan hosszabb ideig eltart.

Hasi műtéten esett át Katalin walesi hercegnő, Vilmos trónörökös felesége, és lábadozása várhatóan hosszabb ideig eltart - közölte szerdán a Kensington-palota.

Vilmos és Katalin londoni hivatalának ismertetése szerint a 42 éves hercegnőn előző nap hajtották végre a tervezett műtéti beavatkozást, amely sikerrel járt. Katalin valószínűleg 10-14 napot tölt kórházban, utána otthonában lábadozik - fogalmaz a palota közleménye.

A tájékoztatás szerint a jelenlegi orvosi szakvélemény alapján valószínűtlen, hogy Katalin hercegnő a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához.

A walesi hercegnő tudatában van annak, hogy "ez a közlemény milyen érdeklődést kelt majd". Szeretné azonban "a lehető legteljesebb normalitást" fenntartani gyermekei számára, és szeretné azt is, ha személyes orvosi adatai magánjellegűek maradnának - áll a Kensington-palota szerda délután kiadott közleményében.

A kommüniké szerint Katalin hercegnő reméli, hogy a közvélemény megértéssel fogadja e kívánságait, elnézést kér közéleti programjainak halasztása miatt, és bízik abban, hogy e programok közül "a lehető legtöbbet a lehető leghamarabb" pótolni tudja.

Nem sokkal később a Buckingham-palota rövid közleményt adott ki arról, hogy III. Károly király a jövő héten szintén kórházi kezelésen esik át prosztatamegnagyobbodás miatt.

A 75 esztendős uralkodó londoni hivatala hangsúlyozta, hogy jóindulatú, "évente több ezer férfinél előforduló" elváltozásról van szó, és a király közéleti programjait "a lábadozás rövid időszakára" elhalasztják.

Katalin műtétjének pontos orvosi indokát ugyanakkor az udvar nem részletezte, és a szerdai közlemény szerint a Kensington-palota csak akkor ad további tájékoztatást a walesi hercegnő lábadozásáról, amikor ezt jelentősebb új információ indokolja.

Ez összhangban áll azzal a régre visszanyúló törvényerejű szokásjoggal, amelynek alapján az udvar a szükséges minimumon túl nem közöl részleteket a brit királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról.

A Buckingham-palota a király jövő heti prosztatakezeléséről is csak egy háromsoros közleményben adott tájékoztatást.

Károly 2022. szeptember 8-án, édesanyja, II. Erzsébet királynő halálának pillanatában lépett trónra.

A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.  

Vilmos - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - 2011 áprilisában házasodott össze Katalinnal. Vilmos herceg II. Erzsébet királynő halála és édesapja trónra lépése óta a trónörökösi cím birtokosa, és III. Károly király után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

Vilmosnak és Katalinnak három gyermeke van. Elsőszülött gyermekük, az idén 11 esztendős György szintén a brit trón első számú várományosa lesz édesapja trónra lépése után.

.