Londonba érkezett Harry herceg, a királyi család tagjai nyilvános programokat látnak el a király nevében

MTI

2024.02.06. 23:57

Londonba érkezett Harry herceg, a királyi család tagjai nyilvános programokat látnak el a király nevében

Londonba érkezett kedden Harry herceg, III. Károly király Kaliforniában élő másodszülött fia, hogy meglátogassa édesapját, akinél előző nap daganatos betegséget diagnosztizáltak.

A 75 esztendős brit uralkodótól, akinek kezelése már megkezdődött, a királyi család többi tagja nyilvános programokat vesz át.

Harry Los Angelesből érkezett kedd délután a londoni Heathrow repülőtérre, ahonnan a Clarence House-ba, az uralkodói házaspár rezidenciájára hajtatott.

A Buckingham-palota - a királyi család londoni hivatala - előző este jelentette be, hogy a királynál orvosai daganatos betegséget diagnosztizáltak, amikor január végén prosztatamegnagyobbodással kezelték.

A tájékoztatás szerint nem prosztatarákról van szó, a palota ugyanakkor nem közölte, hogy a betegség Károly mely szervét támadta meg.

Udvari illetékeseket idéző keddi sajtóbeszámolók szerint Harryt a király személyesen hívta fel, amikor a diagnózist közölték vele, és a herceg azonnal repülőgépre ült.

Harry - aki az ötödik a brit trónutódlási sorban - négy éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt Kaliforniába költözött.

A sussexi herceg viszonya azóta is feszült a család többi tagjával, mindenekelőtt bátyjával, Vilmos trónörökössel, és a helyzeten csak rontott a Harry által tavaly megjelentetett, a királyi család életéről kényes részleteket feltáró könyv.

Harry részt vett Károly tavaly májusi koronázási ceremóniáján a londoni Westminster apátságban, ugyanakkor nem látogatott haza édesapja 75. születésnapjára, amely november 14-én volt.

A király a daganatos megbetegedés kezelésének időtartama alatt is ellátja államfői teendőit és megkapja az ehhez szükséges hivatalos kormányzati papírokat, de orvosai azt javasolták, hogy nyilvános programjait a kezelés idejére halassza el.

Kedden a király húga, Anna hercegnő adott át Károly nevében kitüntetéseket a London nyugati határában lévő windsori kastélyban, utána Közép-Angliába utazott, ahol olyan nyilvános eseményeken vesz részt, amelyekre eredetileg az uralkodó volt hivatalos.

Udvari illetékesek tájékoztatása szerint szerdától Károly elsőszülött fia, Vilmos trónörökös is újból munkába áll. A walesi herceg az utóbbi hetekben visszavonult a nyilvános szereplésektől, miután feleségén, Katalin hercegnőn - az udvar által nem részletezett okokból - hasi műtétet végeztek a London Clinic nevű londoni magánkórházban, ugyanott, ahol a királyt is kezelik.

Katalin, aki csaknem két hetet töltött a kórházban, jelenleg otthonában lábadozik, és az udvar tájékoztatása szerint nem valószínű, hogy húsvét előtt visszatér közfeladatainak ellátásához.

.