Villámgyors, egészséges köretek, nem csak a böjti napokra

alon.hu

2024.02.18. 11:11

Grillezett halakhoz, húsokhoz egészséges köretek. Vegetáriánusoknak, böjti fogásként kitűnő választás.

Egészséges és finom köretek, melyek még a böjti vagy a vegetáriánus étrendbe is beilleszthetőek

Pirított zöldségek - cukkini, koktélparadicsom és fokhagymával

Pirított zöldségek - cukkini, koktélparadicsom és fokhagymával

Hozzávalók:

  • cukkini
  • koktélparadicsom
  • lilahagyma vagy póréhagyma
  • fokhagyma
  • zsiradék (olívaolaj, napraforgóolaj vagy vaj)
  • só, őrölt bors

Elkészítés:

  • Daraboljuk fel a cukkinit.
  • Vegyünk egy nagy serpenyőt. Tegyük bele az olívaolajat (vagy napraforgóolajat) és forrósítsuk fel.
  • Forgassuk át benne a cukkinit. Pirítsuk pár percig. Tegyük bele a szálasra vágott lilahagymát vagy póréhagymát. Nyomjuk rá a fokhagymát, borsot is szórjunk rá. Forgassuk át párszor és pirítsuk tovább. Végül tegyük bele a félbevágott koktélparadicsomokat.
  • A végén sózzuk.

Párolt karfiol, brokkoli, sárgarépa és zöldborsó

Párolt karfiol, brokkoli, sárgarépa és zöldborsó
Párolt karfiol, brokkoli, sárgarépa és zöldborsó

Hozzávalók:

  • karfiol
  • brokkoli
  • sárgarépa
  • zöldborsó (tetszőleges)
  • fűszervaj vagy olívaolaj
  • főző alaplé
  • petrezselyemzöld
  • só, bors

Elkészítés:

  • Ha nem fagyasztott zöldségekkel dolgozunk, akkor készítsük elő a brokkolit, a karfiolt valamint a sárgarépát.
  • Tisztítsuk meg a zöldségeket és forrásban lévő vízbe dobjuk pár percre. (Ha szeretnénk, hogy szép, élénk színűek maradjanak zöldségeink, a főzővízbe tegyünk egy kávéskanál szódabikarbónát.) Ezzel az előfőzéssel, kicsit fertőtlenítjük is.
  • A megtisztított, feldarabolt sárgarépát is főzzük elő kicsit. Ennek a főzővizét tegyük félre. Azért ezt, mert itt már meghámozott zöldséget pároltunk.
  • A zöldségeinket 1-2 perc után vegyük is ki a főzővízből. Még roppanós, de nem baj, mert még párolni fogjuk. 
  • Ha ezzel végeztünk, vegyünk egy nagy serpenyőt. Tegyük bele az olívaolajat. A pirítást a sárgarépával kezdjük, majd mehet bele a brokkoli, karfiol is. Forgassuk át, fűszerezzük. Dobjunk rá fűszervajat. Ha szükséges, a sárgarépa főzővízéből is tegyünk a zöldségeinkre pár kanállal a pároláshoz.
  • Utolsóként a mirelit zöldborsót is beletehetjük a serpenyőnkbe. A végén petrezselyemzölddel tálaljuk, díszítsük.

Grillezett halakhoz, húsokhoz egészséges köretek. Vegetáriánusoknak, böjti fogásként kitűnő választás.

.