Március 15. - A washingtoni Capitoliumban Kossuth Lajos szobránál emlékeztek

Március 15.

MTI

2024.03.13. 23:31

Washingtonban március 15-e alkalmából a nemzeti ünnepen a helyi magyarság kulturális központjában, a Kossuth Háznál is tartanak megemlékezést.

Washingtonban a Capitoliumban kezdődtek a március 15-i megemlékezések, ahol megkoszorúzták Kossuth Lajos mellszobrát.

Az eseményen részt vett Carol Miller, az amerikai kongresszus alsóházának tagja, a képviselőház magyar baráti csoportjának tagja. A nyugat-virginiai politikus a megemlékezésen a két ország közötti közös értékeket emelte ki, a családok és a hit fontosságát, valamint szabadság iránti elkötelezettséget.

Takács Szabolcs magyar nagykövet megemlékezett azokról a magyar hősökről, akik a szabadságért küzdöttek. Kiemelte, hogy Magyarország, egy kis országként, amely mindig birodalmak szorításában, és gyakorta ellenséges szomszédok közelében létezett, túlélte történelme sok tragédiáját, és szuverén, demokratikus országgá vált.

Felidézte, hogy Kossuth Lajos az 1850-es években járt az Egyesült Államokban, ahol ösztönző beszédei hozzájárulhattak annak az országnak a fejlődéséhez, amelyet ma Egyesült Államoknak nevezünk.

Kossuth Lajos mellszobra 1990. március 15-e óta áll az amerikai törvényhozás, a Capitolium rotundájában, Winston Churchill volt brit miniszterelnök és Václav Havel néhai cseh elnök mellszobrainak szomszédságában. A magyar államférfi emlékműve a rendszerváltás idején Tom Lantosnak, a kongresszus egykori magyar származású tagjának közbenjárására kerülhetett mai helyére, az egyik kezdeményező az Amerikai Magyar Szövetség volt.

Washingtonban március 15-e alkalmából a nemzeti ünnepen a helyi magyarság kulturális központjában, a Kossuth Háznál is tartanak megemlékezést. A hivatalos ünnepség pedig Magyarország nagykövetségén lesz március 15-e estéjén.

.