Milyen sütit készítsünk húsvétra? - Itt van három különleges húsvéti édesség, amit még sütni sem kell
Húsvét
alon.hu
2024.03.21. 18:57
Mit süssünk húsvétkor? Három különleges és isteni finom süteményt ajánlunk.
Most egy kávés-mascarponés, egy túrós-gyümölcsös és egy citromos-piskótás receptet osztunk meg. Ezekből egyik sem igényel sütést, kezdők is nyugodtan belevághatnak. Kezdjük a két egyszerűbb sütivel, lépésről-lépésre:
Tiramisu
Milyen sütit készítsünk húsvétra? - Tiramisu
Hozzávalók 4 főre
750 g mascarpone
1 nagyobb csomag babapiskóta
kb. 3 dl hosszú kávé
6 cl Amaretto likőr
5 tojás sárgája
5 ek porcukor
kakaópor
Elkészítés
Vegyük ki a mascarponet a hűtőből. Könnyebb vele dolgozni, ha szobahőmérsékletű.
A tojássárgáját egy nagy keverőtálba tesszük, és állandó kevergetés mellett forró vízfürdőn pasztörizáljuk kb. mártás sűrűségűre. Ez a folyamat kb. 2 perc. Ezután villámgyorsan hideg vízfürdőn, pár percig kevergetve lehűtjük.
Adjuk hozzá a porcukrot és elektromos habverővel – fehéredésig - verjük kemény habbá. Kemény lesz a hab, csak legyünk kitartóak.
Ezután a mascarponével addig keverjük, amíg kenhető állagú nem lesz.
Kb. fél órát pihentessük a hűtőben vagy a hideg kamrában.
Készítsük el a kávét, majd a lehűtött hosszú kávéba öntsük bele a mandulalikőrt.
Készítsünk elő egy szép tálat, amibe majd összeállítjuk a süteményt.
A babapiskótát egyenként, gyorsan mártsuk bele a lehűtött kávéba. Áztatni nem szabad, csak egy pillanatra mártsuk be. Az is fontos, hogy a kávé hideg legyen!
A babapiskótákat helyezzük hosszanti irányban egymás mellé.
Az edény alját egészen fedjük be, és ha szükséges, törjük ketté a piskótákat.
Jöhet a mascarpones krém, a felét kenjük rá. Szitált nyers kakaóporral zárjuk le ezt a réteget.
Ezután ismét a kávéba mártott babapiskótás réteg következik.