Mit süssünk, főzzünk húsvétkor? - Előre elkészíthető húsos fogások húsvétra, amelyeket a család szeretni fog
Húsvét
alon.hu
2024.03.24. 04:37
Néhány ötlet a húsvétvasárnapi ebédhez.
Húsvét előtt sokakban felmerül a kérdés, milyen finomsággal lepje meg a családot. Ha lehet, ne kelljen hosszú ideig a konyhában állni, de mégis olyat alkosson, ami mindenki ízlésének megfelel és ha marad, akár hidegen is újratálalható legyen.
Rozmaringos csirkesültzöldségekkel
Rozmaringos csirkesült zöldségekkel
Ebben a sült csirke receptben az a jó, hogy az előkészület tart egy kicsit tovább, de utána már a sütő dolgozik helyettünk. Ami az egészben a legjobb, hogy a köret és a főétel együtt sül.
Hozzávalók:
1 csomag darabolt csirke (comb, mell vegyesen, de készülhet olyan darabokból, amit a család jobban szeret)
1 közepes cukkini
2 szál sárgarépa
3-4 db közepes burgonya
1 kápia paprika vagy sima paprika
1 fej hagyma, leginkább lilahagyma
4-5 gerezd fokhagyma
3-4 szem koktélparadicsom
őrölt bors, só
friss rozmaringág
2+2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj (ízlés szerint esetleg baconszeletek)
1 dl víz
Elkészítés:
A csirkét mossuk meg, töröljük szárazra. A zöldségeket szintén mossuk meg. Hámozzuk meg amelyiket szükséges pl. a burgonyát, hagymát és a fokhagymát. Vegyünk egy nagy tepsit elő. Olívaolajjal kenjük ki.
A csirkedarabokat sózzuk, borsozzuk, nyomjuk rá fokhagymát. Hézagosan tegyük egymás mellé a tepsibe.
A feldarabolt zöldségeket tegyük egy tálba, picit sózzuk, borsozzuk. Tegyünk rá 2 ek. olívaolajat. A tálban keverjük össze, majd töltsük meg a csirkedarabok közötti hézagokat a zöldségekkel.
Toljuk a sütőbe - előmelegíteni nem szükséges – öntsük rá az 1 dl vizet. A csirkedarabokra tegyünk még bacont (vagy 1-1 pici darab vajat), dobjuk rá a rozmaringágakat és közepes lángon kezdjük el sütni. Süssük kb. 45 percig. Közben azért nézzünk rá, saját szaftjával locsolgassuk. Ellenőrizzük, hogy átsültek-e a húsok. Ha még nem, akkor toljuk vissza a sütőbe, majd süssük készre.
Csinálhatunk mellé burgonyapürét is. A gyerekek imádni fogják.
Sült pulykamell
Sült pulykamell
Hozzávalók:
0,8 - 1 kg pulykamell (legjobb, ha sikerül bőrös pulykamell darabot vásásrolni)
8-10 szelet bacon
8-10 gerezd fokhagyma
só, bors
olívaolaj vagy fűszervaj (de napraforgóolaj is jó)
Elkészítés:
A megmosott pulykamellet több helyen éles késsel szurkáljuk meg, és ezekbe a zsebekbe szúrjunk 1-1 fokhagyma szeletet.
A kerámiaedényt zsiradékkal (fűszervajjal vagy olívaolajjal, de a napraforgó olaj is tökéletes) kenjük
ki.
Tegyük bele a pulykamellet. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Borítsuk be a baconszeletekkel. Öntsünk alá 1-1,5 dl vizet.
Az edényt fedjük le alufóliával és tegyük be a sütőbe. Előmelegíteni nem szükséges.
Kezdjük el sütni 180 fokon, kb. 50 percig. Ekkor vegyük le a fóliát és süssük tovább, míg szép piros nem lesz.
Saját levével időnként locsolgassuk meg.
Krumplipürével, salátával tálaljuk.
Mit süssünk, főzzünk húsvétkor? - Húsos fogások húsvétra, amelyeket a család szeretni fog