Mit süssünk, főzzünk húsvétkor? - Előre elkészíthető húsos fogások húsvétra, amelyeket a család szeretni fog

Húsvét

alon.hu

2024.03.24. 04:37

Néhány ötlet a húsvétvasárnapi ebédhez.

Húsvét előtt sokakban felmerül a kérdés, milyen finomsággal lepje meg a családot. Ha lehet, ne kelljen hosszú ideig a konyhában állni, de mégis olyat alkosson, ami mindenki ízlésének megfelel és ha marad, akár hidegen is újratálalható legyen.

Rozmaringos csirkesült zöldségekkel

Rozmaringos csirkesült zöldségekkel
Rozmaringos csirkesült zöldségekkel

Ebben a sült csirke receptben az a jó, hogy az előkészület tart egy kicsit tovább, de utána már a sütő dolgozik helyettünk. Ami az egészben a legjobb, hogy a köret és a főétel együtt sül. 

Hozzávalók:

  • 1 csomag darabolt csirke (comb, mell vegyesen, de készülhet olyan darabokból, amit a család jobban szeret)
  • 1 közepes cukkini
  • 2 szál sárgarépa
  • 3-4 db közepes burgonya
  • 1 kápia paprika vagy sima paprika
  • 1 fej hagyma, leginkább lilahagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szem koktélparadicsom
  • őrölt bors, só
  • friss rozmaringág
  • 2+2 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg vaj (ízlés szerint esetleg baconszeletek)
  • 1 dl víz

Elkészítés:

  • A csirkét mossuk meg, töröljük szárazra. A zöldségeket szintén mossuk meg. Hámozzuk meg amelyiket szükséges pl. a burgonyát, hagymát és a fokhagymát. Vegyünk egy nagy tepsit elő. Olívaolajjal kenjük ki.
  • A csirkedarabokat sózzuk, borsozzuk, nyomjuk rá fokhagymát. Hézagosan tegyük egymás mellé a tepsibe.
  • A feldarabolt zöldségeket tegyük egy tálba, picit sózzuk, borsozzuk. Tegyünk rá 2 ek. olívaolajat. A tálban keverjük össze, majd töltsük meg a csirkedarabok közötti hézagokat a zöldségekkel.
  • Toljuk a sütőbe - előmelegíteni nem szükséges – öntsük rá az 1 dl vizet. A csirkedarabokra tegyünk még bacont (vagy 1-1 pici darab vajat), dobjuk rá a rozmaringágakat és közepes lángon kezdjük el sütni. Süssük kb. 45 percig. Közben azért nézzünk rá, saját szaftjával locsolgassuk. Ellenőrizzük, hogy átsültek-e a húsok. Ha még nem, akkor toljuk vissza a sütőbe, majd süssük készre.
  • Csinálhatunk mellé burgonyapürét is. A gyerekek imádni fogják.

 

Sült pulykamell

Sült pulykamell
Sült pulykamell

Hozzávalók:

  • 0,8 - 1 kg pulykamell (legjobb, ha sikerül bőrös pulykamell darabot vásásrolni)
  • 8-10 szelet bacon
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olívaolaj vagy fűszervaj (de napraforgóolaj is jó)

Elkészítés:

  • A megmosott pulykamellet több helyen éles késsel szurkáljuk meg, és ezekbe a zsebekbe szúrjunk 1-1 fokhagyma szeletet.
  • A kerámiaedényt zsiradékkal (fűszervajjal vagy olívaolajjal, de a napraforgó olaj is tökéletes) kenjük
  • ki.
  • Tegyük bele a pulykamellet. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Borítsuk be a baconszeletekkel. Öntsünk alá 1-1,5 dl vizet.
  • Az edényt fedjük le alufóliával és tegyük be a sütőbe. Előmelegíteni nem szükséges.
  • Kezdjük el sütni 180 fokon, kb. 50 percig. Ekkor vegyük le a fóliát és süssük tovább, míg szép piros nem lesz.
  • Saját levével időnként locsolgassuk meg.

Krumplipürével, salátával tálaljuk.

Mit süssünk, főzzünk húsvétkor? - Húsos fogások húsvétra, amelyeket a család szeretni fog

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.