Medvehagymás sonkás muffin
Hozzávalók / 2 adag
- 80 g sonka
- 125 g finomliszt
- 3 tk. sütőpor
- 1 db tojás
- 175 g tejföl
- 30 ml napraforgóolaj
- 1 csokor medvehagyma
- só (ízlés szerint)
- bors (ízlés szerint)
Elkészítés
- A sütőt kapcsoljuk be, melegítsük elő 180°C fokra.
- Készítsük elő a muffinformát.
- A sonkát aprítsuk fel kis - kb. 2-3 mm-es – kockákra.
- A medvehagymát szintén vágjuk össze.
- A feldarabolt sonkát és az aprított medvehagymát keverjük el a tejföllel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Egy tálba mérjük ki a lisztet, keverjük bele a sütőport.
- Egy másik tálba kerülnek a "nedves" hozzávalók: a tojás, az olaj, valamint a sonkás-medvehagymás, tejfölös keverék.
- Ha a sütő felmelegedett, akkor néhány mozdulattal keverjük össze a két (lisztes, illetve tejfölös) keveréket.
- A sütőforma mélyedéseit kb. 2/3 részig töltsük meg a tésztával.
- A sonkás muffinokat kb. 20-25 perc alatt süssük készre, majd sütés után pár percig pihentessük.
Sonkás tészta
Hozzávalók:
- 50 dkg száraztészta (fodros kocka, csigatészta, stb.)
- 50 dkg füstölt-főtt sonka
- 1 nagy pohár tejföl
- 2 tojás
- őrölt bors
- őrölt szerecsendió
- 20 dkg reszelt sajt
- kevés vaj
- só
Elkészítés:
- A tésztát bő, sós vízben főzzük ki, szűrjük le.
- Közben a sonkát (a bőre nélkül) kis darabokra vágjuk össze, a sajtot reszeljük le.
- A tejfölt keverjük el a tojások sárgáival, fűszerezzük, majd a sonkával és a reszelt sajt felével keverjük össze.
- A tojások fehérjéből pici sóval verjünk kemény habot.
- Keverjük össze a tésztát a tojásos-sonkás masszával, majd végül tojások fehérjéből vert kemény habot is.
- Kenjünk ki egy tűzálló tálat vajjal, simítjuk bele a tésztát. A maradék sajttal szórjuk meg a tetejét.
- Kb. 20-25 perc alatt süssük készre.
- Rövid pihentetés után kockákra vágva tálalhatjuk.
Házi sonkás hagymás pizza
A tészta hozzávalói
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl víz
- 1 teáskanál cukor
- 2 kk. só
- 3 ek. olaj
pici olaj (a forma kikenéséhez)
0,5 evőkanál finomliszt (a forma szóráshoz)
A szósz hozzávalói
- 2 dl tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
A feltét hozzávaló
- 15 dkg sonka (házi füstölt)
- 2 kis fej lilahagyma
- 1 db újhagyma (vagy snidling)
Elkészítés
- Az élesztőt futtassuk fel a langyos cukros vízben.
- A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük a közepébe a felfutott élesztőt. Tegyünk bele sót és 3 ek, olajat. Alaposan gyúrjuk át, dagasszuk meg a tésztát.
- Meleg helyen kb. 1 óra alatt kelesszük.
-
- A tejfölt öntsük egy tálkába. Tegyük bele megtisztított, összezúzott fokhagymákat.
- A sonkát nagyon apróra kockázzuk fel.
- A hagymákat pucoljuk.
- Vágjuk apró darabokra az újhagymát, a lilahagymát.
- A sütőformát olajjal kenjük ki, szórjuk meg liszttel. A megkelt tésztát borítsuk bele, és a kezünkkel szépen nyomkodjuk bele, hogy legyen egy kis pereme.
- Kenjük meg a fokhagymás szósszal. Rakjuk rá a lilahagyma karikákat, újhagymát. Szórjuk meg a sonkakockákkal.
Előmelegített sütőben 180 fokon, 25 perc alatt süssük készre.