Mit süssünk - Így használjuk fel a maradék húsvéti sonkát - Itt van három nagyszerű recept

Húsvét

alon.hu

2024.03.31. 19:17

Íme, néhány ötlet miként használjuk fel a maradékot.

Medvehagymás sonkás muffin

Hozzávalók / 2 adag

  • 80 g sonka
  • 125 g finomliszt
  • 3 tk. sütőpor
  • 1 db tojás
  • 175 g tejföl
  • 30 ml napraforgóolaj
  • 1 csokor medvehagyma
  • só (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)


Elkészítés

  • A sütőt kapcsoljuk be, melegítsük elő 180°C fokra.
  • Készítsük elő a muffinformát.
  • A sonkát aprítsuk fel kis - kb. 2-3 mm-es – kockákra.
  • A medvehagymát szintén vágjuk össze.
  • A feldarabolt sonkát és az aprított medvehagymát keverjük el a tejföllel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  • Egy tálba mérjük ki a lisztet, keverjük bele a sütőport.
  • Egy másik tálba kerülnek a "nedves" hozzávalók: a tojás, az olaj, valamint a sonkás-medvehagymás, tejfölös keverék.
  • Ha a sütő felmelegedett, akkor néhány mozdulattal keverjük össze a két (lisztes, illetve tejfölös) keveréket.
  • A sütőforma mélyedéseit kb. 2/3 részig töltsük meg a tésztával.    
  • A sonkás muffinokat kb. 20-25 perc alatt süssük készre, majd sütés után pár percig pihentessük.
     

Sonkás tészta

Hozzávalók:

  •     50 dkg száraztészta (fodros kocka, csigatészta, stb.)
  •     50 dkg füstölt-főtt sonka
  •     1 nagy pohár tejföl
  •     2 tojás
  •     őrölt bors
  •     őrölt szerecsendió
  •     20 dkg reszelt sajt
  •     kevés vaj
  •     só

Elkészítés:

  • A tésztát bő, sós vízben főzzük ki, szűrjük le.
  • Közben a sonkát (a bőre nélkül) kis darabokra vágjuk össze, a sajtot reszeljük le.
  • A tejfölt keverjük el a tojások sárgáival, fűszerezzük, majd a sonkával és a reszelt sajt felével keverjük össze.
  • A tojások fehérjéből pici sóval verjünk kemény habot.
  • Keverjük össze a tésztát a tojásos-sonkás masszával, majd végül tojások fehérjéből vert kemény habot is.
  • Kenjünk ki egy tűzálló tálat vajjal, simítjuk bele a tésztát. A maradék sajttal szórjuk meg a tetejét.
  • Kb. 20-25 perc alatt süssük készre.
  • Rövid pihentetés után kockákra vágva tálalhatjuk.

 

Házi sonkás hagymás pizza

A tészta hozzávalói

  • 50 dkg finomliszt
  •  2,5 dkg élesztő
  •  3 dl víz
  •  1 teáskanál cukor
  •   2 kk. só
  •   3 ek. olaj

 pici olaj (a forma kikenéséhez)
 0,5 evőkanál finomliszt (a forma szóráshoz)

A szósz hozzávalói

  •     2 dl tejföl
  •     3 gerezd fokhagyma
  •     só, bors

A feltét hozzávaló

  •     15 dkg sonka (házi füstölt)
  •     2 kis fej lilahagyma
  •     1 db újhagyma (vagy snidling)
     

Elkészítés

  • Az élesztőt futtassuk fel a langyos cukros vízben.
  •  A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük a közepébe a felfutott élesztőt. Tegyünk bele sót és 3 ek, olajat. Alaposan gyúrjuk át, dagasszuk meg a tésztát.
  •  Meleg helyen kb. 1 óra alatt kelesszük.
  •  
  •  A tejfölt öntsük egy tálkába. Tegyük bele megtisztított, összezúzott fokhagymákat.
  •  A sonkát nagyon apróra kockázzuk fel.
  • A hagymákat pucoljuk.
  • Vágjuk apró darabokra az újhagymát, a lilahagymát.
  • A sütőformát olajjal kenjük ki, szórjuk meg liszttel. A megkelt tésztát borítsuk bele, és a kezünkkel szépen nyomkodjuk bele, hogy legyen egy kis pereme.
  • Kenjük meg a fokhagymás szósszal. Rakjuk rá a lilahagyma karikákat, újhagymát. Szórjuk meg a sonkakockákkal.

Előmelegített sütőben 180 fokon, 25 perc alatt süssük készre.

.