Tour de Hongrie - Karcagról indul, Budapestet is érinti és Pécsett zárul az idei viadal

MTI

2024.03.11. 19:46

A 45. Tour de Hongrie programja.

Karcagról indul, a fővárost is érinti és Pécsett zárul a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny - derült ki a  útvonalbemutatón.

A 45. magyar körverseny május 8-án a Karcag és Hajdúszoboszló közötti 170 kilométeres sík szakasszal startol, majd a szintén mezőnyhajrát ígérő Tokaj-Kazincbarcika (162 km) etap következik. Az összetettről várhatóan döntő két szakasz közül az egyik a harmadik lesz, ekkor Kazincbarcikáról egy mátraházi körözést követően Kékestetőre tekernek fel a bringások (183 km), majd a budapesti Hősök teréről induló 166 kilométeres táv vár a mezőnyre. Itt az enyhén emelkedő etyeki befutó teheti kiszámíthatatlanná a szökevények, a sprinterek és a hegyi menők számára egyaránt kedvező szakaszt. A 854 kilométer össztávú Tour de Hongrie zárószakaszán Siófoktól Pécsig 173 kilométert teljesítenek a kerékpárososok, a befutó a tavalyról jól ismert Bárány úti emelkedő tetején, a pécsi Állatkertnél lesz. A viadal 2015-ös újraindulása óta most lesz a legnagyobb, 7871 méter az összesített szintemelkedés.

A főváros mellett kilenc vármegyét érint a verseny: Jász-Nagykun-Szolnokot, Hajdú-Bihart, Borsod-Abaúj-Zemplént, Hevest, Pestet, Fejért, Somogyot, Tolnát és Baranyát. A karaván útja 81 településen visz keresztül, közülük kilenc rajt- vagy célvárosként, 12 pedig gyorsasági részhajrá házigazdájaként kap kiemelt figyelmet.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elmondta, Magyarország szépségeit 45. alkalommal mutatja meg a kerékpársport szerelmeseinek a Tour de Hongrie, amely az évtizedek alatt folyamatosan fejlődött, jelentősége a versenynaptárban egyre nőtt. Hangsúlyozta, a szervezők vállalták a szintlépéssel járó kihívásokat, amelyekre nem problémaként, hanem lehetőségként tekintettek.

"A magyar kerékpátsport jelenleg az egyik legszebb időszakát éli" - szögezte le az államtitkár, megemlítve például a tavalyi évről Vas Kata Blanka U23-as világbajnoki címét és azt, hogy Valter Attila tagja volt a Vuelta a Espanán győztes Jumbo-Vismának.

"A sportirányításban az egyik legfontosabb célunk, hogy az élsport mellett a közösségi sportban is ott legyünk a legjobbak között, hogy ne csak sportnemzet, hanem egyúttal sportoló nemzet is legyünk. A közösségi sport fejlődésének erős bástyája a kerékpározás" - fogalmazott.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár felidézte a magyar viadal 2015-ös újraindulását követő fejlődést.

"Folyamatosan egyre erősebb versenyzők érkeztek" - fogalmazott, kiemelve, hogy Tadej Pogacar 2017-ben harmadik lett, majd ezt követően kétszer diadalmaskodott a Tour de France-on.

"Hitte-e volna valaki néhány évvel ezelőtt, hogy Mark Cavendish Magyarországra fog eljönni arra készülni, hogy harcba szálljon a 35. Tour de France szakaszgyőzelmének megszerzéséért, illetve hogy itt lesz a háromszoros világbajnok Peter Sagan is?" - tette fel a kérdést a tavalyi évtől Pro Series-kategóriába tartozó magyar körverseny kapcsán.

"Olyan fantasztikus verseny előtt állunk, amilyenre Magyarországon még nem volt példa" - jelentette ki, egyúttal bíztatta az útvonal mentén fekvő településeket, hogy álljanak ki szurkolni, díszítsék fel az utak mentét, hiszen az "egész világ fogja látni a versenyt".

Balázs Amand Tibor, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség projektvezetője azt mondta: a Tour de Hongrie különleges helyet foglal el azon magyarországi nemzetközi sportesemények sorában is, amelyek az egész világ figyelmét magára vonják.

"Aki élőben kilátogat, személyesen is részese lehet egy olyan viadalnak, ahol világviszonylatban is kiemelkedő mezőny vesz részt régiónk egyik legfontosabb kerékpáros eseményén."

Eisenkrammer Károly főszervező, a versenyt szervező Vuelta Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, az indulását a nap során bejelentő Sagan szakágat váltott, célja, hogy hegyikerékpárban rajthoz állhasson a párizsi olimpián, a felkészülése része az országúti versenyzés. Elárulta, mikor Sagan értesült Cavendish érkezéséről, felcsillant a szeme, hogy szeretne ő is szakaszt nyerni a Tour de Hongrie-n. Mint mondta, a sprintereknek kedvez az első, teljesen sík etap, amely nézőbarát, hiszen három húsz kilométeres kört teljesít a mezőny. A hajdúszoboszlói csapatbemutatóra a nyitóetap előtt, kedden kerül majd sor. A harmadik résztáv kékestetői befutóját ikonikusnak nevezte, amelyet a szurkolók is igényeltek a programba, míg a negyedik szakasz "a világ legszebb sugárútján" indul a fővárosban. A záróetap pedig a tavalyi év után visszatér Pécsre, ahol háromszor tekernek fel a bringások a Bárány útra.

Dina Márton a magyar válogatott színeiben száll harcba a legjobb tízbe kerülésért, s indul a többi között Filutás Viktor, valamint rajthoz állnak az Epronex-Hungary bringásai is.

Az M4 Sport valamennyi szakaszt teljes egészében élőben közvetíti.

    A 45. Tour de Hongrie programja:
május 8., szerda: 1. szakasz, Karcag-Hajdúszoboszló, 170 km (szintemelkedés: 340 m)
május 9., csütörtök: 2. szakasz, Tokaj-Kazincbarcika, 162 km (1023 m)
május 10., péntek: 3. szakasz, Kazincbarcika - Gyöngyös-Kékestető, 183 km (2716 m)
május 11., szombat: 4. szakasz, Budapest-Etyek, 166 km (1451 m)
május 12., vasárnap: 5. szakasz, Siófok-Pécs, 173 km (2341 m)
    Össztáv: 854 km (összesített szintemelkedés: 7871 m)

    A Tour de Hongrie győztesei a 2015-ös újraindítás óta:
2015: Tom Thill (luxemburgi)
2016: Mihkel Räim (észt)
2017: Daniel Jaramillo (kolumbiai)
2018: Manuel Belletti (olasz)
2019: Krists Neilands (lett)
2020: VALTER ATTILA
2021: Damien Howson (ausztrál)
2022: Edward Dunbar (ír)
2023: Marc Hirschi (svájci)

.