Szintet lépett az utazási kedv egy felmérés szerint

MTI

2024.05.19. 20:02

A legnépszerűbb úti cél továbbra is a Balaton, ahová a válaszadók 76 százaléka szeretne eljutni.

A világjárvány után 2 évvel helyreállt, mostanra szintet is lépett az utazási kedv Magyarországon, egy friss kutatás szerint idén a lakosság 34 százaléka tervez hosszabb-rövidebb utazást - közölte az MTI-vel az Everguest.

A turisztikai tanácsadó és technológiai cég felmérése alapján az idén tavalyhoz képest is többen fognak utazni: a 2023-ban otthon maradók 10 százaléka tervez utazást az idén.

A válaszadók 54 százaléka egyszer, 26 százaléka kétszer, 11 százaléka háromszor, 9 százaléka ennél többször utazott el az előző évben, 2024-ben 54 százalékuk ugyanannyi, 32 százalék kevesebb, 14 százalék viszont több utazást tervez, a budapestiek és a férfiak a legaktívabbak - írták.

A legnépszerűbb úti cél továbbra is a Balaton, ahová a válaszadók 76 százaléka szeretne eljutni. A belföldi közönséget célzó kampányoknak köszönhetően Budapestre is sokan látogatnának el, a megkérdezettek csaknem 69 százaléka. Három éve még alig haladta meg az arányuk a 22 százalékot, ami alapján ekkor még úgy tűnt, a főváros idegenforgalmát elsősorban a külföldi vendégekre kell alapozni - tették hozzá.

Megvizsgálták az étteremlátogatási szokásokat is, a visszajelzések alapján körülbelül 50 százalék évente legalább egyszer megenged magának ilyen kikapcsolódást. Az étterembe járók közül csaknem 20 százalék havi rendszerességgel fogyaszt vendéglátóhelyen, és az utazókhoz hasonlóan 10 százalék megy idén étterembe azok közül, akik tavaly nem voltak.

A kutatás az Everguest megbízásából, a Tárki közreműködésével készült 1023 fő megkérdezésével. A felmérés a belföldi felnőtt lakosságra reprezentatív - olvasható a közleményben.

.