Elindult a Fekete Madonna zarándokvonat Budapestről Lengyelországba

alon.hu

2024.06.24. 13:02

Elindult a Fekete Madonna zarándokvonat Budapestről Czestochowába.

Mintegy 700 zarándok indult el hétfőn Budapestről Lengyelországba, a magyar pálosok szerzetesrendje által alapított czestochowai Szűz Mária-kegyhelyre a Fekete Madonna zarándokvonattal.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, aki családjával együtt a zarándokvonat utasa, kiemelte: ebben a mai kusza, békétlen világunkban nagyobb szükség van az ilyen zarándokutakra, mint bármikor korában. Ez azt is mutatja, hogy "a magyar nép őrzi a hitét, büszke a hitére és meg is vallja azt" - mondta.

Az államtitkár megjegyezte, hogy velük utaznak állami gondoskodásban élő fiatalok is, akiknek egy ilyen utazás még nagyobb lelki feltöltődés, megerősödés, mint bárki másnak a vonaton.

Felföldi László pécsi megyés püspök úgy fogalmazott, "nem Czestochowába, hanem a szívünkbe fogunk megérkezni", ott kell megtalálni az örömöt, a békét és a szeretetet. Mert bárhová menjünk is, ha oda nem érkeztünk meg, sehova se jutottunk, akkor helyben maradtunk. Ebben segít a zarándoklat.

Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója felidézte, a Misszió Tours és a MÁV-Volán-csoport 2011 óta működik együtt, ez idő alatt mintegy 30 zarándokvonatot és 21 ezer utast továbbított különböző belföldi és nemzetközi zarándoklatok helyszínére.

Budai László, a 8. Boldogasszony zarándokvonat szervezője, a Misszió Tours vezetője hozzátette, a pandémia óta vonattal még nem voltak Czestochowában, ahol főképp lelki programokban lesz részük a zarándokoknak.

Csütörtökön, a lengyel édesanyától született Szent László királyunk ünnepén szentmisén vesznek részt Krakkóban, a II. Szent János Pál-bazilikában.

.