Labdarúgó Eb 2024 - Nyolcaddöntő, a török-osztrák meccs eredménye

Labdarúgás

MTI

2024.07.03. 00:17

Török-osztrák meccs.Eldőlt, melyik csapat játszik a hollandokkal a negyeddöntőben

A török labdarúgó-válogatott kisebb meglepetésre, a duplázó Merih Demiral vezérletével 2-1-re legyőzte Ausztria csapatát a németországi Európa-bajnokság kedd esti nyolcaddöntőjében.

A lipcsei mérkőzésen - melynek mindhárom találata szöglet után született - a törökök már az első percben vezetéshez jutottak Merih Demiral történelmi találatával: az 57 másodperc után esett gól ugyanis minden idők leggyorsabbja az Eb-k kieséses szakaszában.

A török válogatott szombaton a hollandokkal találkozik a negyeddöntőben.

Eredmény, nyolcaddöntő:
Törökország-Ausztria 2-1 (1-0)

Lipcse, 38 305 néző, v.: Artur Soares Dias (portugál)
    gólszerzők: Demiral (1., 59.), illetve Gregoritsch (66.)
    sárga lapok: Kökcü (11.), Yuksek (42.), illetve Schmid (38.), Lienhart (52.)

Törökország:
Günok - Müldür, Bardakci, Demiral, Kadioglu - Yüksek (Özcan, 58.), Ayhan - Yilmaz, Kökcü (Kahveci, 83.), Yildiz (Aktürkoglu, 78.) - Güler (Yokuslu, 78.)

    Ausztria:
Pentz - Posch, Danso, Lienhart (Wöber, 64.), Mwene (Prass, a szünetben) - Seiwald, Sabitzer - Laimer (Grillitsch, 64.), Baumgartner, Schmid (Gregoritsch, a szünetben) - Arnautovic

    I. félidő:
    ----------
    1. perc: jobb oldali török szögletből Güler ívelte élesen a kapu elé a labdát, mely a menteni igyekvő osztrák védőkről a kapu felé pattant. Pentz a gólvonalról kiütötte a labdát, de Demiral elé, aki három méterről a léc alá bombázott (1-0).

    II. félidő:
    -----------
    59. perc: jobb oldali szögletből Güler adott középre, az élesen belőtt labdát pedig Demiral három méterről a hosszú alsó sarokba fejelte (2-0).
    66. perc: Sabitzer jobb oldali szögletét hét méterről megcsúsztatták, a hosszú oldalon üresen érkező Gregoritsch pedig közelről a kapuba lőtt (2-1).

Török szempontból álomszerűen kezdődött a mérkőzés, miután már az első percben előnybe kerültek. Ezt követően viszont óriási nyomás nehezedett a kapujukra, az osztrákok öt-hat percen át óriási elánnal támadták a labdát és igyekeztek a kapujukhoz szegezni riválisukat, egyenlíteni azonban nem tudtak.

Tíz perc után némileg megnyugodott a mérkőzés, az osztrákok csak a félidő egyes szakaszaiban tudtak nagyobb labdabirtoklási fölényt, nyomást kialakítani, de a Demiral irányította török védelem jól zárt. Közben a török csapat többször kiszabadult a nyomás alól, a pozíciós játéka viszont lassú volt, így nem tudott igazán veszélyes lenni.

A szünetben kettőt cserélt Ausztria, majd nekiugrott ellenfelének, melynek eredményeként az első tíz percben három komoly helyzetet is kidolgozott, de képtelen volt kapuba találni. Ezt követően kiszabadult a török válogatott és nem sokkal később Demiral újabb góljával megduplázta előnyét.

Ekkor úgy tűnt, eldőlhet a mérkőzés, az osztrákok azonban nem adták fel és a szakadó esőben folyamatosan támadtak és egy szöglet után gyorsan szépítettek. Az osztrák gól idején már szakadt az eső, ami még nehezebbé tette a futballisták dolgát. A hajrára fordulva Ausztria már nyomasztó fölényben játszott, a látványosan elfáradó török játékosok pedig utolsó energiáikat a védekezésbe fektették, labdaszerzések után már csak egy-két játékos vállalta a kontrákat. A hajrában azonban Yildiz így is kétszer ziccerbe került, de hibázott, így az osztrákok még az utolsó pillanatokban is az egyenlítésért támadhattak és a ráadás végén Baumgartner ziccerben fejelhetett kapura, de Günok óriási bravúrral gyakorlatilag nyolcaddöntőbe védte csapatát.

.