19 magyar termék végzett az élen a világ legrangosabb sajtversenyén

MTI

2024.11.28. 08:12

A magyar kisüzemi és kézműves sajtkészítők termékei 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítést kaptak.

A világ legrangosabb sajtversenyén, a Portugáliában megrendezett World Cheese Awards-on a magyar kisüzemi és kézműves sajtkészítők termékei 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítést kaptak - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-vel.

A portugáliai Viseuban rendezték meg idén a World Cheese Awards-t, amelyen 47 országból 4786 sajt vett részt, ezeket 40 ország 240 zsűritagja - köztük sajtszakértők, technológusok, sajtbírák, -kereskedők, gasztronómiai újságírók és szakácsok - értékelt.

A 12 döntős sajt közül az év sajtjának a portugál Quinta do Pomar sajtműhely Queijo de Ovelha Amanteigado sajtját választották, ami egy nyerstejből, növényi oltóval készült lágy juhsajt.

A magyar sajtkészítők évről évre jobb eredményeihez a közlemény szerint hozzájárult a NAK képzési programsorozata is, amely a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézettel szervezett mosonmagyaróvári technológiai alapképzésektől a kamarai szervezésű franciaországi tanulmányutakig terjed.

A kamara a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal együtt a Magyar Sajtkészítők Egyesületét is támogatja a magyar sajtkultúra fejlesztése, valamint a fogyasztói szemléletformálás érdekében - tették hozzá.

Az idei World Cheese Awards magyar nevezésű termékei közül a Breier Farm Pilisi sajtja és a Caritas Vidékfejlesztés Gyergyói kézműves sajtja kapott arany minősítést. Ezüst és bronz elismerést az Alpokalja Sajt, a Breier Farm, a Csíz Sajtműhely, az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra, a Paraszt sajt, a Pipitér Sajtműhely, a Szarvasi Agrár Zrt., valamint Bodor Enikő és Sárig Attila sajtjai nyertek.

.