November 11-e Márton napja. A karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap.
November 11-e Márton napja. A karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap. Régen ezen a napon rendszeresek voltak a vásárok és a bálok, továbbá ilyenkor jóízű lakmározást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőségesen legyen mit fogyasztani. Ekkorra már le lehetett vágni a tömött libát, így ezeken a lakomákon jellemzőek voltak a libaételek.
Márton-napi libasült, Márton-napi libaleves, libamáj zsírjában, libasült vörösboros káposztával, fokhagymás libacomb, ludaskása, töltött liba és még sorolhatnánk:
- tartotta a népi mondás. A „püspökfalat” kifejezés is innen ered, szokás volt a papnak is küldeni belőle, különösen a liba hátsó részéből. Márton az újbor bírája is. Márton napra már iható az újbor. A libaétel mellé a kiforrott újborral szokás koccintani.
Manapság ismét divatba jöttek a Márton-napi lakomák. Szinte kivétel nélkül, Márton napja előtt, megjelenik a hazai vendéglátó helyek kínálatában valamilyen hagyományos libaétel vagy Márton-napi ételkülönlegesség.
Márton napján az időjárásra jósoltak a sült liba mellcsontjából mégpedig: Ha a lúd mellcsontja fehér, akkor a tél havas és enyhe lesz, de ha vörös, vörösesbarna, akkor hideg tél várható.
Márton-napjához kapcsolódóan, nem csak a libaételből, de az aznapi időjárásból is meg szokták jósolni a következő telet, úgy mint
A népi hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, tilos mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozhatta.