Mit süssünk karácsonykor? - Itt van két egyszerű karácsonyi süti, ami sokáig eláll és elrontani lehetetlen
Karácsony
alon.hu
2024.12.04. 17:57
Két egyszerű és finom aprósütemény recept az ünnepekre.
A karácsonyi készülődésben néha csak egy jó ötlet kell, hogy mivel lepjük meg szeretteinket. Most két nagyon egyszerű és elronthatatlan aprósütemény receptet osztunk meg Önökkel. Mindkettő már jópár nappal korábban elkészíthető és jól záródó fémdobozban sokáig zamatos és friss marad.
Az első ajánlatunk a karácsony egyik elmaradhatatlan édessége, az illatos, karácsonyi mézes.
Elkészítés: 30 perc + 1 óra + a pihentetési idő
1 db 41 kcal/172KJ
Hozzávalók 70 darabhoz:
50 g vaj vagy margarin
60 g cukor
125 g méz
250 g liszt
1 tasak sütőpor
½ kk. szódabikarbóna
1-1 mk. őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, fehér bors
citrom és narancs reszelt héja
1+1 tojás
100 g dió vagy mogyoró a díszítéshez
Elkészítés:
A vajat ill. margarint, a cukrot és a mézet addig melegítsük, amíg a cukor fel nem olvad, majd vízfürdőben hűtsük le.
A lisztet, sütőporral, szódabikarbónával, az őrölt fűszerekkel, a reszelt citrom- és narancshéjjal keverjük össze.
Egy tojást dolgozunk el a mézes masszában, majd fakanállal keverjük a liszthez. (Most még ragad, de nem baj!)
Tetejét simítjuk el, takarjuk le és 5-12 órára tegyük hideg helyre.
2-3 nagy sütőlapot sütőpapírral béleljünk ki. A tésztát liszttel meghintett munkalapon kb. 3 mm vékonyra nyújtsuk ki. Ezután szúrjuk ki formákat, majd helyezzük a tepsibe. Mindegyik tetejét tojással kenjük meg, majd díszítsük. A leesett darabokat gyúrjuk össze, nyújtsuk ki majd formázzuk, míg el nem fogy a tészta.
A sütőt 200 °C fokra melegítsük fel és kb. 7-8 perc alatt süssük készre. Figyeljünk rá, gyorsan pirul. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Frissen kemény, néhány nap múlva megpuhul. Jól záródó dobozban nagyon sokáig eltartható. Érdemes egyből dupla adagot készíteni, mert nagyon hamar elfogy.