Mit főzzek? - Gyors húsmentes ötletek és receptek a böjti napokra
Húsvét
alon.hu
2025.03.20. 04:27
Legyen húsmentes és ízletes, de készüljön el gyorsan. Ehhez adunk néhány ötletet.
Gyors húsmentes ötletek és receptek a böjti napokra.
Zellerkrémleves
Gyors húsmentes ötletek és receptek - Zellerkrémleves
Zellerkrémleves hozzávalói
1 nagyobb vagy 2 közepes zeller vagy 1 cs. zellerszár
1 közepes burgonya
1 db húsleveskocka
4 dl főzőtejszín
1 fej vöröshagyma
3 ek. olaj
4-5 gerezd fokhagyma
őrölt feketebors
zellerzöld
só
Elkészítés
A megtisztított zellert nagyjából 1x1 cm-es kockákra daraboljuk. A megpucolt burgonyát is kockázzuk fel.
A vöröshagymát tisztítsuk, majd vágjuk apróra.
A fokhagymát fokhagymaprésen nyomjuk át.
A vöröshagymát olajon picit dinszteljük meg, tegyük rá a zellerkockákat és kevergessük tovább.
A zúzott fokhagymát adjuk hozzá.
Engedjük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az burgonyakockákat, a zeller zöldjét és a leveskockát, majd a forralástól számítva kb. 15 percig lassú tűzön főzzük.
Miután a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pépesítsük.
Az edényt tegyük vissza a tűzre, a levest ismét forraljuk fel. Adjuk hozzá a tejszínt is és még egyet forraljunk rajta.
Az elkészült levest, ha szükséges sózzuk, borsozzuk.
Gyors húsmentes ötletek és receptek
Daramorzsa v. császármorzsa
Gyors húsmentes ötletek és receptek - Daramorzsa
Daramorzsa v. császármorzsa
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg búzadara
5 dl tej
4 tojás
1 citrom
5 dkg mazsola
15 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
porcukor a szóráshoz
csipetnyi só
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté. A citromot alaposan mossuk meg, a héját reszeljük le. A mazsolát mossuk meg.
A vaj kétharmadát, a cukor felével, a vaníliás cukorral, a tojássárgával, csipet sóval keverjük habosra.
Öntsük hozzá a tejet, keverjük bele a darát, a reszelt citromhéjat, és kb. fél óráig állni hagyjuk, hogy a dara kissé megdagadjon.
A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a maradék cukrot, és verjük kemény habbá, majd keverjük lazán a grízes masszához.
A sütőt 180 fokra melegítsük elő. A megmaradt vajat tepsiben forrósítjuk fel, öntsük bele a grízes masszát, és tegyük a sütőbe.
Időnként megkeverve kb. 30 percig süssük.
Amikor elkészült még forrón villával szagassuk szét, adjuk hozzá a mazsolát is.