Mit főzzek? - Gyors húsmentes ötletek és receptek a böjti napokra

Húsvét

alon.hu

2025.03.20. 04:27

Legyen húsmentes és ízletes, de készüljön el gyorsan. Ehhez adunk néhány ötletet.

Gyors húsmentes ötletek és receptek a böjti napokra.

Zellerkrémleves

mit főzzek, Gyors húsmentes ötletek és receptek - Zellerkrémleves
Gyors húsmentes ötletek és receptek - Zellerkrémleves

Zellerkrémleves hozzávalói

  • 1 nagyobb vagy 2 közepes zeller vagy 1 cs. zellerszár
  • 1 közepes burgonya
  • 1 db húsleveskocka
  • 4 dl főzőtejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek. olaj
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • őrölt feketebors
  • zellerzöld

Elkészítés

  • A megtisztított zellert nagyjából 1x1 cm-es kockákra daraboljuk. A megpucolt burgonyát is kockázzuk fel.
  • A vöröshagymát tisztítsuk, majd vágjuk apróra.
  • A fokhagymát fokhagymaprésen nyomjuk át.
  • A vöröshagymát olajon picit dinszteljük meg, tegyük rá a zellerkockákat és kevergessük tovább.
  • A zúzott fokhagymát adjuk hozzá.
  • Engedjük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az burgonyakockákat, a zeller zöldjét és a leveskockát, majd a forralástól számítva kb. 15 percig lassú tűzön főzzük.
  • Miután a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pépesítsük.
  • Az edényt tegyük vissza a tűzre, a levest ismét forraljuk fel. Adjuk hozzá a tejszínt is és még egyet forraljunk rajta.
  • Az elkészült levest, ha szükséges sózzuk, borsozzuk.

Gyors húsmentes ötletek és receptek

Daramorzsa v. császármorzsa

Gyors húsmentes ötletek és receptek - császármorzsa
Gyors húsmentes ötletek és receptek - Daramorzsa

​Daramorzsa v. császármorzsa

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg búzadara
  • 5 dl tej
  • 4 tojás
  • 1 citrom
  • 5 dkg mazsola
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • porcukor a szóráshoz
  • csipetnyi só

 

Elkészítés:

  • A tojásokat válasszuk ketté. A citromot alaposan mossuk meg, a héját reszeljük le. A mazsolát mossuk meg.
  • A vaj kétharmadát, a cukor felével, a vaníliás cukorral, a tojássárgával, csipet sóval keverjük habosra.
  • Öntsük hozzá a tejet, keverjük bele a darát, a reszelt citromhéjat, és kb. fél óráig állni hagyjuk, hogy a dara kissé megdagadjon.
  • A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a maradék cukrot, és verjük kemény habbá, majd keverjük lazán a grízes masszához.
  • A sütőt 180 fokra melegítsük elő. A megmaradt vajat tepsiben forrósítjuk fel, öntsük bele a grízes masszát, és tegyük a sütőbe.
  • Időnként megkeverve kb. 30 percig süssük.
  • Amikor elkészült még forrón villával szagassuk szét, adjuk hozzá a mazsolát is.
  • Porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.
.