Mit főzzek ma? - Egyszerű és finom fogások a böjti napokra
Húsvét
alon.hu
2025.03.13. 04:37
Itt a nagyböjt és nem tudja, hogy mit főzzön? Adunk egy kis segítséget a napi menühöz.
Már közepén járunk a 40 napos böjti időszaknak, és egyre nagyobb kihívást jelent a napi menü összeállítása. Egy böjti ételnek számos feltételnek kell megfelelnie: nemcsak húsmentesnek kell lennie, hanem ízletesnek, finomnak is; ráadásul gyorsan elkészíthetőnek és – ami nem utolsó szempont – egészségesnek is.
Most egy tavaszi zöldségkrémlevest és rizsfelfújtat ajánlunk a böjti napokra.
Zöldségkrémleves
Zöldségkrémleves
Hozzávalók
2 sárgarépa
2 fehérrépa
1 kisebb zeller
1 karalábé
1 szár póréhagyma
1 csokor petrezselyem
4 ek. olaj
1 db burgonya
só
bors
Elkészítés
A zöldségeket tisztítsuk meg. A répákat és a hagymát karikázzuk fel, a többi zöldséget pedig nagyjából egyforma darabra kockázzuk fel.
Forrósítsuk fel az olajat, tegyük rá a hagymát, majd a fehér- és a sárgarépát. Alacsonyabb fokozaton egy kicsit pirítsuk meg.
Öntsük fel vízzel. Ízesítsük, sóval, borssal. Forraljuk fel, majd tegyük bele a negyedelt karalábét, és a megtisztított, darabolt zellert valamint a kockákra vágott burgonyát. Állítsuk alacsonyabb fokozatra a tűzhelyet és főzzük puhára a zöldségeket.
Ha kihűlt a leves, turmixban vagy botmixerrel pépesítsük a levest, és tegyük vissza tűzre. Ha szükséges, még fűszerezzük (só, bors). Aki szereti tehet bele még tejszínt is.
Közben vágjuk össze a petrezselyemzöldet és azzal meghintve tálaljuk.
Rizsfelfújt
Hozzávalók:
250 g kerekszemű rizs
6 dl tej + 5 dl víz
2 csipet só + 2 ek cukor a főzés vége felé
6 db tojás, szétválasztva
2 cs. vaníliás cukor
Bio citrom reszelt héja
100 g cukor
50 g olvasztott vaj
2 ek, kukoricakeményítő
Aki szereti, 70 g mazsola
A mazsola helyett lehet aszalt áfonya is, ill. ez nyugodtan elhagyható.
Elkészítés
A 250 g rizst mossuk meg. Tegyük egy edénybe, majd öntsük rá a 6 dl tejet és a fél liter vizet. Egy-két csipetnyi sót is tegyünk bele és főzzük puhára a rizst.
Mielőtt majdnem megpuhulna a rizs adjuk hozzá a 2 evőkanál cukrot is.
Itt már kevergessük nehogy leégjen.
Ha elkészült, hűtsük le.
Közben válasszuk szét a tojásokat.
A kihűlt rizshez adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a 2 ek. keményítőt, a citrom reszelt héját, a 6 db tojássárgáját, és a cukor felét majd keverjük jól össze.
Közben verjük fel a tojásfehérjét is csipet sóval, és a maradék cukorral.
Egy kerámiatálat vajazzunk ki.
A sütőt melegítsük elő 175 fokosra.
A felvert tojásfehérjét is keverjük hozzá a rizses masszához.
Öntsük bele a kivajazott edényükbe a tejberizses masszát.
175 fokon 40 percig süssük.
Hagyjuk bent a sütőben kb. még 10 percig.
Melegen, hidegen egyaránt finom. Lekvárral, porcukorral tálaljuk.