Mit főzzek ma? - Egyszerű és finom fogások a böjti napokra

Húsvét

alon.hu

2025.03.13. 04:37

Itt a nagyböjt és nem tudja, hogy mit főzzön? Adunk egy kis segítséget a napi menühöz.

Már közepén járunk a 40 napos böjti időszaknak, és egyre nagyobb kihívást jelent a napi menü összeállítása. Egy böjti ételnek számos feltételnek kell megfelelnie: nemcsak húsmentesnek kell lennie, hanem ízletesnek, finomnak is; ráadásul gyorsan elkészíthetőnek és – ami nem utolsó szempont – egészségesnek is.

Most egy tavaszi zöldségkrémlevest és rizsfelfújtat ajánlunk a böjti napokra.

Zöldségkrémleves

Zöldségkrémleves

Zöldségkrémleves

Hozzávalók

  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 karalábé
  • 1 szár póréhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 ek. olaj
  • 1 db burgonya
  • bors

Elkészítés

  • A zöldségeket tisztítsuk meg. A répákat és a hagymát karikázzuk fel, a többi zöldséget pedig nagyjából egyforma darabra kockázzuk fel.
  • Forrósítsuk fel az olajat, tegyük rá a hagymát, majd a fehér- és a sárgarépát. Alacsonyabb fokozaton egy kicsit pirítsuk meg.
  • Öntsük fel vízzel. Ízesítsük, sóval, borssal. Forraljuk fel, majd tegyük bele a negyedelt karalábét, és a megtisztított, darabolt zellert valamint a kockákra vágott burgonyát. Állítsuk alacsonyabb fokozatra a tűzhelyet és főzzük puhára a zöldségeket.
  • Ha kihűlt a leves, turmixban vagy botmixerrel pépesítsük a levest, és tegyük vissza tűzre. Ha szükséges, még fűszerezzük (só, bors). Aki szereti tehet bele még tejszínt is.
  • Közben vágjuk össze a petrezselyemzöldet és azzal meghintve tálaljuk.

Rizsfelfújt

Rizsfelfújt

 

Hozzávalók:

  • 250 g kerekszemű rizs
  • 6 dl tej + 5 dl víz
  • 2 csipet só + 2 ek cukor a főzés vége felé
     
  • 6 db tojás, szétválasztva
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • Bio citrom reszelt héja
  • 100 g cukor
  • 50 g olvasztott vaj
  • 2 ek, kukoricakeményítő 
  • Aki szereti, 70 g mazsola 
  • A mazsola helyett lehet aszalt áfonya is, ill. ez nyugodtan elhagyható.


Elkészítés

  • A 250 g rizst mossuk meg. Tegyük egy edénybe, majd öntsük rá a 6 dl tejet és a fél liter vizet. Egy-két csipetnyi sót is tegyünk bele és főzzük puhára a rizst.
  • Mielőtt majdnem megpuhulna a rizs adjuk hozzá a 2 evőkanál cukrot is.
  • Itt már kevergessük nehogy leégjen.
  • Ha elkészült, hűtsük le.
     
  • Közben válasszuk szét a tojásokat.
  • A kihűlt rizshez adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a 2 ek. keményítőt, a citrom reszelt héját, a 6 db tojássárgáját, és a cukor felét majd keverjük jól össze.
  • Közben verjük fel a tojásfehérjét is csipet sóval, és a maradék cukorral.
  • Egy kerámiatálat vajazzunk ki.
  • A sütőt melegítsük elő 175 fokosra.
  • A felvert tojásfehérjét is keverjük hozzá a rizses masszához.
  • Öntsük bele a kivajazott edényükbe a tejberizses masszát.
  • 175 fokon 40 percig süssük.
  • Hagyjuk bent a sütőben kb. még 10 percig.

Melegen, hidegen egyaránt finom. Lekvárral, porcukorral tálaljuk.

.