Mit főzzünk? - Villámgyors egytálételek a böjti napokra
alon.hu
2025.03.04. 14:58
Húsmentes fogások a böjti napokra.
Isteni egészséges, húsmentes fogások a böjti napokra.
Zöldséges tészta
Hozzávalók:
1 nagyobb lilahagyma vagy fehérhagyma
1 cukkini
1 kaliforniai vagy kápia paprika
1 nagyobb sárgarépa
néhány rózsa brokkoli vagy karfiol (lehet fagyasztott is)
3-4 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
só, bors
kakukkfű
személyenként szárazon 8-10 dkg spagetti tészta
5 dkg vaj esetleg fűszervaj (ez elhagyható)
juhtúró (ez elhagyható)
sajt - pl.: parmezán (de elhagyható)
Elkészítés:
A zöldségeket szükség szerint hámozzuk, ill. tisztítsuk meg. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat. Tegyük bele az apró kockákra vágott sárgarépát. A sárgarépának kell a legtöbb pirítás, ezért kezdjük ezzel.
Sorban daraboljuk fel a zöldségeket és ha már a sárgarépa pirult kb. 5-10 percet, mehet hozzá a cukkini, a szelet hagyma és a kápia vagy kaliforniai paprika. Együtt pirítsuk tovább a zöldségeket. Fűszerezzük: tekerjünk rá borsot, zúzott fokhagymát, kakukkfűvet. Sót majd csak a legvégén.
Közben tegyük fel a főzővizet a tésztának. A főzővízbe tegyünk sót is. Mérjük ki személyenként a 8-10 dkg tésztát, majd forrásban lévő vízben főzzük ki.
A zöldséges serpenyőbe, a legvégén a fagyasztott zöldségeket is belemehetnek. (Nem kell előtte megfőzni.) A forró serpenyőben egy idő után átpirulnak. Ha szükséges tegyünk még hozzá olívaolajat vagy vajat esetleg fűszervajat. Ez utóbbi nagyon finom ízt ad neki.
Ha megpirultak a zöldségeink sózzuk is majd keverjük hozzá a kifőtt tésztát. Ízlés szerint juhtúróval vagy parmezánnal még megbolondíthatjuk, de nélküle is nagyon finom és egészséges.
Könnyű tavaszi egytálétel. Böjt idején is fogyasztható.
Palacsinta
Villámgyors egytálétel a böjti napokra - Palacsinta
Hozzávalók (nagyjából 12 db-hoz)
1 tojás
15 dkg liszt
csipetnyi só
3 dl tej
1 dl szénsavas ásványvíz vagy szódavíz
1 ek. olaj
A sütéshez olaj
Elkészítés
A tojást, a liszttel, a csipetnyi sóval és tejjel csomómentesre keverjük el.
Apránként adjuk hozzá a szóda- vagy ásványvizet és az 1 ek. olajat is.
Tegyük félre 20-25 percre.
Ha megvolt a pihentetés, forrósítsuk fel a palacsintasütőt. Picit kenjük ki olajjal és egy merőkanálnyit tegyünk a tésztából a tűzhelyről felemelt serpenyőbe. Döntsük picit jobbra, balra, hogy a tészta szétterüljön a palacsintasütőben. Süssük meg a tészta egyik oldalát, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is.
A kész palacsintát csúsztassuk egy tányérra és süssük meg a palacsintákat.
A kész palacsintákat megtölthetjük túróval, lekvárral, kakaóporral.