Mit főzzünk? - Villámgyors egytálételek a böjti napokra

alon.hu

2025.03.04. 14:58

Húsmentes fogások a böjti napokra.

Isteni egészséges, húsmentes fogások a böjti napokra.

Zöldséges tészta

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb lilahagyma vagy fehérhagyma
  • 1 cukkini
  • 1 kaliforniai vagy kápia paprika
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • néhány rózsa brokkoli vagy karfiol (lehet fagyasztott is)
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • kakukkfű 
  • személyenként szárazon 8-10 dkg spagetti tészta
  • 5 dkg vaj esetleg fűszervaj (ez elhagyható)
  • juhtúró (ez elhagyható)
  • sajt - pl.: parmezán (de elhagyható)

Elkészítés:

  • A zöldségeket szükség szerint hámozzuk, ill. tisztítsuk meg. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat. Tegyük bele az apró kockákra vágott sárgarépát. A sárgarépának kell a legtöbb pirítás, ezért kezdjük ezzel.
  • Sorban daraboljuk fel a zöldségeket és ha már a sárgarépa pirult kb. 5-10 percet, mehet hozzá a cukkini, a szelet hagyma és a kápia vagy kaliforniai paprika. Együtt pirítsuk tovább a zöldségeket. Fűszerezzük: tekerjünk rá borsot, zúzott fokhagymát, kakukkfűvet. Sót majd csak a legvégén.
  • Közben tegyük fel a főzővizet a tésztának. A főzővízbe tegyünk sót is. Mérjük ki személyenként a 8-10 dkg tésztát, majd forrásban lévő vízben főzzük ki.
  • A zöldséges serpenyőbe, a legvégén a fagyasztott zöldségeket is belemehetnek. (Nem kell előtte megfőzni.) A forró serpenyőben egy idő után átpirulnak. Ha szükséges tegyünk még hozzá olívaolajat vagy vajat esetleg fűszervajat. Ez utóbbi nagyon finom ízt ad neki.
  • Ha megpirultak a zöldségeink sózzuk is majd keverjük hozzá a kifőtt tésztát. Ízlés szerint juhtúróval vagy parmezánnal még megbolondíthatjuk, de nélküle is nagyon finom és egészséges.

Könnyű tavaszi egytálétel. Böjt idején is fogyasztható.

 

Palacsinta

Villámgyors egytálételek a böjti napokra

Villámgyors egytálétel a böjti napokra - Palacsinta

Hozzávalók (nagyjából 12 db-hoz)

  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 3 dl tej
  • 1 dl szénsavas ásványvíz vagy szódavíz
  • 1 ek. olaj
  • A sütéshez olaj

Elkészítés

  • A tojást, a liszttel, a csipetnyi sóval és tejjel csomómentesre keverjük el.
  • Apránként adjuk hozzá a szóda- vagy ásványvizet és az 1 ek. olajat is.
  • Tegyük félre 20-25 percre.
  • Ha megvolt a pihentetés, forrósítsuk fel a palacsintasütőt. Picit kenjük ki olajjal és egy merőkanálnyit tegyünk a tésztából a tűzhelyről felemelt serpenyőbe. Döntsük picit jobbra, balra, hogy a tészta szétterüljön a palacsintasütőben. Süssük meg a tészta egyik oldalát, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is.
  • A kész palacsintát csúsztassuk egy tányérra és süssük meg a palacsintákat.

A kész palacsintákat megtölthetjük túróval, lekvárral, kakaóporral.

.