Hol tároljuk a dobozos bolti tojást? Hol tároljuk, ha már megfőztük? Megmossuk vagy ne a megvásárolt tojást?
Az otthoni ételmérgezések gyakori okozói a nyers tojás héján, vagy belsejében időnként előforduló láthatatlan baktériumok, éppen azért fontos, hogy mindenki csak tiszta, friss és ép tojást vásároljon.
A tojást nem szükséges hűtve tárolni, de lehet. Ha a hűtőben tárolás mellett döntünk, mindaddig tartsuk a hűtőszekrényben, amíg fel nem használjuk. Ez azért fontos, mert ha a tojás hőmérséklete változik, pára csapódhat le rá, ami megsememmisíti a vékony fertőtlenítőréteget a héjon.
A tojást kizárólag a felhasználás előtt érdemes megmosni. Kifejezetten káros, ha megvásárlás után egyenként megmossuk a tojásokat és úgy tároljuk. Ennek az az oka, hogy a tojás héján van egy rendkívül vékony réteg, ami természetes úton a tojásrakás során kerül rá és ez megvédi az amúgy porózus héját attól, hogy bármilyen baktérium bekerülhessen a tojásba. A betegséget okozó kórokozók, mint a Salmonella a tojás héjon telepednek meg, az épp tojás belsejébe nem juthatnak. Ha tojást használunk ételkészítéshez, mindig mossuk meg, de nem csak a tojást, hanem a kezünket is!
Csak friss tojást szabad megvenni és megfőzni, jó tudni, hogy a friss tojás lesüllyed, az állott tojás viszont fent lebeg a vízen. Ezeket egyenként, külön csészében feltörve kell ellenőrizni: ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy a színe, szaga nem a szokásos, nem szabad felhasználni. Lényeges szempont, hogy a nyers héjas tojás ne érintkezzen más élelmiszerekkel.