Mit legyen a húsvétvasárnapi menü? - Itt van három tökéletes húsvéti ebéd, amit lehetetlen elrontani
Húsvét
MTI
2025.04.18. 17:57
Mit süssünk, főzzük húsvétkor? - Ünnepi ételek a húsvéti asztalra >>> Egészben sült karaj
Egészben sült karaj
Egészben sült karaj
Hozzávalók:
1,5 kg csont nélküli sertéskaraj
Hozzávalók a hús pácolásához:
1 evőkanál olaj
2 evőkanál egyéb zsiradék (ez lehet fűszervaj, sertészsír)
1 evőkanál fűszerpaprika
1 kanál majoranna
1 fej fokhagyma
őrölt kömény
2 evőkanál mustár
só, bors
Elkészítés:
1 nappal korábban:
A páchoz keverjük össze a fűszereket. A fokhagymából csak két gerezdet nyomjunk bele.
Ezt követően egy éles kés hegyével pár helyen szurkáljuk meg a csont nélküli karajt, és ezekbe a zsebekbe dugjunk be egy-egy szelet fokhagymát.
Az elkészített páccal dörzsöljük be a karajt, takarjuk le és tegyük egy napra a hűtőbe.
Másnap:
Vegyünk elő egy nagy kerámiasütőt. Kenjük ki egy kis zsiradékkal az edény alját és a húst, a zsírosabb felével lefele tegyük bele. Öntsünk alá egy kis hidegvizet.
Az edényt takarjuk le alufóliával és csúsztassuk be a sütőbe. Előmelegíteni nem szükséges, 180 fokon süssük. Kb. háromnegyed óra elteltével az alufóliát vegyük le és úgy süssük tovább.
A következő fél óra múlva a húst fordítsuk meg és a sütés végéig időnként saját szaftjával locsolgassuk. Kb. 1,5-2 óra alatt sül meg. (Sütőtől függ.)
Ha egy hegyes kés könnyen áthatol a húson, akkor jó ill. ha már szép ropogósra sült.