Mit süssünk a locsolóknak? - Itt van három villámgyors húsvéti falat, melyekből másnapra egy morzsa sem marad

Húsvét

alon.hu

2025.04.20. 15:57

Mit süssünk a locsolóknak? - Itt van három villámgyors sós ropogtatnivaló, amit mindenki szeretni fog és a maradék húsvéti sonka is hasznosul.

Ezek a sós ropogtatnivalók rendkívül finomak és villámgyorsan összedobhatóak. 

Gyors és egyszerű sajtos rúd

Sajtos rúd recept (Gyors és egyszerű)  ​
Gyors és egyszerű sajtos rúd

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 20 dkg margarin
  • 25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű, sima fehér liszt vagy a kettő keveréke)
  • 1 db tojás
  • tetejére: tojás és reszelt sajt (esetleg a tojás helyett pizzakrém; de mehet még rá szezámmag, napraforgómag, lenmag, tökmag)

Elkészítés:

  • A tojás és a reszelt sajt kivételével minden hozzávalót összegyúrunk.
  • Ha ropogósan szeretjük fél cm-esre kinyújtjuk majd, megkenjük tojással vagy pizzakrémmel. Megszórjuk ízlés szerint: sajttal (bármilyen maggal pl. szezámmaggal, napraforgómaggal, amit szeretünk).
  • A sütőt 180 fokra melegítsük fel. Előmelegített sütőben süssük készre.
  • Érdemes minél később sütni szilveszter éjjelén, mert még melegen félig elfogy.

 

Sajtos, leveles pogácsa (Nem leveles tésztából)

Sajtos, leveles pogácsa (Nem leveles tésztából) - 
A sajtos, leveles pogácsa tésztáját érdemes egy nappal korábban elkészíteni.

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 tojás + 1 tojás a tetejére
  • 2 dkg élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva
  • étolaj vagy pizzakrém
  • 20 dkg sajt (A tetejére és a hajtogatáshoz)
  • Szezámmag, lenmag (elhagyható)

Elkészítés

  • Az élesztőt langyos cukros tejben futtassuk fel.
  • A hozzávalókból állítsuk össze a tésztát. A liszt közepébe öntsük a cukros, élesztős tejet, tegyük hozzá a margarint, a tejfölt, a sót és egy tojást. Gyúrjuk össze a tésztát. Lisztezni kell közben, mert kissé ragacsos.
  • Ha tudjuk, 1 napig (vagy pár óráig hűvös helyen) hűtőszekrényben pihentessük.
  • Másnap a tésztát nyújtsuk ki, étolajjal (vagy pizzakrémmel) kenjük meg, szórjunk rá reszelt sajtot.
  • Ezután hajtogassuk fel a tésztát kétoldalt, alul és felül. (Ettől lesz leveles, ha megsül.)
  • Ezt újból nyújtsuk ki kb. 8 mm -1 cm- vastagságúra.
  • Tojással kenjük meg (a tetejére is tehetünk pizzakrémet), majd szórjunk rá reszelt sajtot. Esetleg tehetünk még rá szezámmagot, napraforgómagot, ki mit szeret, de ez utóbbi elhagyható.
  • 180 fokra melegítsük fel a sütőt. Szaggassuk ki a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt sütőben süssük készre 20 perc alatt.
  • A pogácsák duplájára feljönnek sütéskor.
  • Ez a mennyiség 2 nagy tepsi lesz.

 

Medvehagymás sonkás muffin

medvehagymás sonkás muffin
Medvehagymás sonkás muffin

Hozzávalók / 2 adag

  • 80 g sonka
  • 125 g finomliszt
  • 3 tk. sütőpor
  • 1 db tojás
  • 175 g tejföl
  • 30 ml napraforgóolaj
  • 1 csokor medvehagyma (Készíthetjük újhagymával vagy póréhagymával is.)
  • só (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)


Elkészítés

  • A sütőt kapcsoljuk be, melegítsük elő 180°C fokra.
  • Készítsük elő a muffinformát.
  • A sonkát aprítsuk fel kis - kb. 2-3 mm-es – kockákra.
  • A medvehagymát - az újhagymát vagy a póréhagymát - szintén vágjuk össze.
  • A feldarabolt sonkát és az aprított medvehagymát keverjük el a tejföllel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  • Egy tálba mérjük ki a lisztet, keverjük bele a sütőport.
  • Egy másik tálba kerülnek a "nedves" hozzávalók: a tojás, az olaj, valamint a sonkás-medvehagymás, tejfölös keverék.
  • Ha a sütő felmelegedett, akkor néhány mozdulattal keverjük össze a két (lisztes, illetve tejfölös) keveréket.
  • A sütőforma mélyedéseit kb. 2/3 részig töltsük meg a tésztával.    
  • A sonkás muffinokat kb. 20-25 perc alatt süssük készre, majd sütés után pár percig pihentessük.
.